Aroma acestei prajituri o sa-l aduca pe mos Nicolae in toate casele, pentru ca amestecul de caramel, portocala si vanilie este absolut irezistibil. In plus, reteta este foarte usor de facut, ingredientele sunt la indemana, iar reusita prajiturii garantata.
Ca sa o pregatesti ai nevoie de doua cani de faina (cani de 200 de mililitri), plus inca doua linguri de faina, o lingurita de praf de copt, o jumatate de lingurita de sare, 200 de grame de unt, o cana de zahar, esenta de vanilie, coaja rasa de la o portocala, trei oua, 150 de grame iaurt. Pentru glazura de caramel iti trebuie 100 de grame de smantana, cinci linguri de zahar, esenta de vanilie.
Unge o tava rotunda cu o bucatica de unt si tapeteaza-o cu putina faina. Amesteca faina cu praful de copt si sarea. Cerne amestecul si lasa-l deoparte. Untul, lasat la temperatura camerei, circa 30 de minute, ca sa se inmoaie, se amesteca bine cu zaharul, pana rezulta o spuma. Adauga coaja de portocala si vanilia, apoi ouale, pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Adauga iaurtul si omogenizeaza bine, iar la final pune faina si amesteca usor, pana ce aceasta este bine incorporata.
Rastoarna compozitia in vasul pentru copt si coace prajitura, in cuptorul incins in prealabil, circa 40-45 de minute pana in momentul in care se rumeneste frumos. Inainte de a scoate prajitura din cuptor, incearc-o la mijloc cu un pai. Prajitura se scoate din tava abia dupa ce s-a racit bine.
Glazura se pregateste in momentul in care blatul s-a racit si a fost scos din tava. Amesteca smantana, zaharul si un praf de sare intr-un vas si pune-l pe foc. Amesteca pana ce zaharul se topeste. Adauga esenta de vanilie si lasa totul pe foc circa zece minute pana ce se caramelizeaza. Cand capata o culoare frumoasa rastoarna caramelul peste blat. Caramelul se raceste in circa 30 de minute. Este bine sa tai prajitura in bucati pana ce caramelul se raceste complet.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro