In cartea "200 de Retete Cercate", scoasa in Moldova pe la 1842 de catre Mihail Kogalniceanu si Costache Negruzzi, apare o minunata reteta numita "zalatina de toporasi".
Pelteaua de toporasi era obtinuta din sucul florilor, indulcit cu zahar si inchegat cu gelatina, pe vremea aceea obtinuta din oase de morun.
O traducere din chilirica adaptata la limba contemporana: "Sa iei 60 dramuri toporasi (200 gr), numai frunzele (petalele) de la floare si le oparesti cu o litra de apa clocotita (320 ml). O lasi pana se limpezeste, apoi torni apa aceea peste 40 dramuri zahar (130 grame).
dram= veche unitate de masura din Principate, echivalenta cu 3,18 grame.
litra= veche masura de capacitate, egala cu un sfert de oca (380 ml in Munt., 320 ml in Mold.)
calup= forma de metal folosita in bucatarie in special pentru prajituri.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro