Un ghid pentru părinții începători - cum sa ai grija de bebelusul tau

cum sa ai grija de bebelusul tau
cum sa ai grija de bebelusul tau

Viața s-a schimbat acum că al tau copil este aici și s-ar putea să ai multe întrebări despre ce să faci. Aceste sfaturi îi pot ajuta pe părinții proaspeti

Viața s-a schimbat acum că al tau copil este aici și s-ar putea să ai multe întrebări despre ce să faci. Aceste sfaturi îi pot ajuta pe părinții proaspeti să se simtă încrezători în îngrijirea unui nou-născut în cel mai scurt timp. O parte importantă a îngrijirii unui nou-născut este să ai grijă și de tine. Luați în considerare obținerea de ajutor în acest timp, care poate fi copleșitor. Rudele și prietenii ar putea dori să ajute.

Chiar dacă nu sunteți de acord cu unele lucruri, propriile lor experiențe ar putea fi de ajutor.

Cum sa ingrijesti un nou-născut

Dacă nu ați petrecut mult timp în preajma nou-născuților, aceștia pot părea foarte fragili. Iată câteva elemente de bază de reținut:

  • Spălați-vă mâinile (sau folosiți un dezinfectant pentru mâini) înainte de a vă manipula copilul. Nou-născuții nu au încă un sistem imunitar puternic, așa că sunt expuși riscului de infecții. Asigurați-vă că toți cei care se ocupă de copilul dumneavoastră au mâinile curate.
  • Susține capul și gâtul bebelușului tău. Leagănați capul atunci când vă transportați copilul și sprijiniți-i capul atunci când îl transportați în poziție verticală sau când vă întindeți copilul. Nu vă scuturați niciodată nou-născutul, fie în joacă sau în frustrare. Tremuratul poate provoca sângerări la nivelul creierului și chiar moartea. Dacă trebuie să vă treziți bebelușul, nu o faceți scuturând- în schimb, gâdilă-l pe picioarele copilului sau suflă ușor pe obraz.
  • Asigurați-vă că bebelușul este fixat bine în cărucior, cărucior sau scaun auto. Limitați orice activitate care ar putea fi prea aspră sau plină. Amintiți-vă că nou-născutul dvs. nu este pregătit pentru un joc dur, cum ar fi să fie zgâlțâit pe genunchi sau aruncat în aer.

Legătura cu nou-născutul și liniștirea

Legătura este una dintre cele mai plăcute părți ale îngrijirii copiilor. Se întâmplă în timpul sensibil, în primele ore și zile după naștere, când părinții fac o legătură profundă cu copilul lor. Apropierea fizică poate promova o conexiune emoțională. Pentru sugari, atașamentul contribuie la creșterea lor emoțională, ceea ce afectează și dezvoltarea lor în alte domenii, cum ar fi creșterea fizică.

Un alt mod de a te gândi la legătura este „să te îndrăgostești” de copilul tău. Copiii prosperă având în viața lor un părinte sau un alt adult care îi iubește necondiționat. Începeți să vă legați prin leagănul bebelușului și mângâindu-l ușor în diferite modele.

cum sa ai grija de bebelusul tau
cum sa ai grija de bebelusul tau[Sursa foto: PixaBay]

Bebelușii, în special bebelușii prematuri și cei cu probleme medicale, pot răspunde la masajul sugarilor. Unele tipuri de masaj pot îmbunătăți legătura și pot ajuta la creșterea și dezvoltarea sugarului.

Multe cărți și videoclipuri acoperă masajul sugarilor- adresați-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări. Fii atent, totuși – bebelușii nu sunt la fel de puternici ca adulții, așa că masează-ți ușor copilul. Bebelușii iubesc, de obicei, sunetele vocale, cum ar fi vorbitul, bolborosirea, cântatul și răgușitul. Probabil bebelușului tău îi va plăcea să asculte muzică. Zrăgănatele pentru bebeluși și telefoanele mobile muzicale sunt alte modalități bune de a stimula auzul copilului dumneavoastră.
Dacă micuțul tău este agitat, încearcă să cânte, să recite poezii și versuri sau să citești cu voce tare în timp ce îți legăni sau legăni copilul ușor pe un scaun.

Unii bebeluși pot fi neobișnuit de sensibili la atingere, lumină sau sunet și pot tresări și plânge cu ușurință, pot dormi mai puțin decât se aștepta sau își pot întoarce fețele când cineva le vorbește sau le cântă.

Dacă acesta este cazul bebelușului dvs., mențineți nivelurile de zgomot și lumină de la un nivel scăzut până la moderat. Înfășarea, care funcționează bine pentru unii bebeluși în primele săptămâni, este o altă tehnică liniștitoare de învățat. Înfășarea adecvată menține brațele bebelușului aproape de corp, în timp ce îi permite să-și miște puțin picioarele. Înfășarea nu numai că menține copilul cald, dar pare să le ofere majorității nou-născuților un sentiment de siguranță și confort.
Înfășarea poate ajuta, de asemenea, la limitarea reflexului de tresărire, care poate trezi copilul.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Iată cum să înfășați un copil

Întindeți o pătură pentru copii, cu un colț ușor îndoit. Așezați copilul cu fața în sus pe pătură, cu capul deasupra colțului îndoit. Înfășurați colțul din stânga peste corpul copilului și plasați-l sub spatele copilului, mergând sub brațul drept. Aduceți colțul de jos peste picioarele bebelușului și trageți-l spre capul acestuia, îndoind materialul în jos dacă se apropie de față. Asigurați-vă că nu vă înfășurați prea strâns în jurul șoldurilor. Șoldurile și genunchii trebuie să fie ușor îndoiți și întors. Înfășurarea prea strânsă a bebelușului poate crește șansa de displazie de șold. Înfășurați colțul din dreapta în jurul copilului și puneți-l sub spatele copilului pe partea stângă, lăsând doar gâtul și capul expuse. Pentru a vă asigura că bebelușul nu este înfășurat prea strâns, asigurați-vă că puteți strecura o mână între pătură și pieptul bebelușului, ceea ce va permite o respirație confortabilă. Dar asigurați-vă că pătura nu este atât de slăbită încât s-ar putea desface. Bebelușii nu trebuie înfășați după ce dau semne că încep să se răstoarne. De obicei, atunci când au 2 luni. La această vârstă, unii bebeluși se pot răsturna în timp ce sunt înfășați, ceea ce le crește riscul de sindrom de moarte subită a sugarului (SIDS).

Totul despre scutec

Indiferent dacă folosești scutece de pânză sau de unică folosință, micuțul tău le va murdari de aproximativ 10 ori pe zi, sau de aproximativ 70 de ori pe săptămână. Înainte de a-ți sterge copilul, asigură-te că ai toate proviziile la îndemână. O să ai nevoie: un scutec curat elemente de fixare (dacă se folosesc scutece de pânză), unguent pentru scutec, șervețele pentru scutece (sau un recipient cu apă caldă și o cârpă curată sau bile de bumbac), După fiecare mișcare intestinală sau dacă scutecul este ud, întinde-ți copilul pe spate și scoateți scutecul murdar. Folosiți apă, bile de bumbac și prosoape sau șervețelele pentru a șterge ușor zona genitală a bebelușului. Când scoateți scutecul unui băiat, faceți acest lucru cu atenție, deoarece expunerea la aer îl poate face să facă pipi. Când ștergeți o fată, ștergeți fundul din față în spate pentru a evita o infecție a tractului urinar (ITU). Pentru a preveni sau vindeca o erupție cutanată, aplicați unguent. Spălați-vă întotdeauna mâinile după ce schimbați scutecul. Erupția cutanată de scutec este o preocupare comună. De obicei, erupția cutanată este roșie și denivelată și va dispărea în câteva zile cu băi calde, niște cremă pentru scutece și puțin timp în afara scutecului. Cele mai multe erupții cutanate se întâmplă deoarece pielea bebelușului este sensibilă și devine iritată de scutecul umed sau cu caca.

Pentru a preveni sau vindeca iritația scutecului, încercați aceste sfaturi

Schimba-i scutecul bebelusului tau des si cat mai repede posibil dupa evacuare. Curățați ușor zona cu săpun și apă (șervețelele uneori pot fi iritante), uscați pielea, apoi aplicați un strat de crema impotriva erupției cutanate. Cremele cu oxid de zinc sunt cele mai bune deoarece formează o barieră împotriva umezelii. Dacă utilizați scutece de pânză, spălați-le în detergenți fără coloranți și fără parfum. Lăsați copilul să stea fara scutec pentru o parte a zilei. Acest lucru oferă pielii șansa de a se aerisi. Dacă erupția cutanată de scutec continuă mai mult de 3 zile sau pare să se agraveze, sunați-vă medicul- poate fi cauzată de o infecție fungică care necesită tratament cu un medicament eliberat pe bază de rețetă.

Noțiuni de bază pentru îmbăierea bebelușilor

Fă-i copilului tău băi cu bureți până după ce cordonul ombilical cade și buricul se vindecă complet (1-4 săptămâni), ori circumcizia se vindecă (1-2 săptămâni). O baie de două sau trei ori pe săptămână în primul an este bine. O baie mai frecventă poate usca pielea. Pregătiți aceste articole înainte de a vă spăla copilul: o cârpă moale și curată săpun și șampon ușor, fără parfum pentru copii, o perie moale pentru a stimula scalpul copilului, prosoape sau pături, un scutec curat, haine curate. Pentru o baie cu burete, alegeți o suprafață sigură, plană (cum ar fi o masă de înfășat, podea sau tejghea) într-o cameră caldă. Umpleți un vas cu apă caldă (nu fierbinte!). Dezbraca-ti bebelusul si infasoara-l intr-un prosop. Ștergeți ochii bebelușului dvs. cu o cârpă de spălat (sau o minge de bumbac curată) umezită doar cu apă, începând cu un ochi și ștergând din colțul interior spre colțul exterior. Utilizați un colț curat al prosopului sau o altă minge de vată pentru a spăla celălalt ochi. Curățați nasul și urechile bebelușului dvs. cu prosopul umed. Apoi umeziți din nou cârpa și, folosind puțin săpun, spălați-le ușor fața și uscați-o. Apoi, folosind șampon pentru copii, creați o spumă și spălați ușor capul bebelușului și clătiți. Folosind o cârpă umedă și săpun, spălați ușor restul bebelușului, acordând o atenție deosebită cutelor de sub brațe, în spatele urechilor, în jurul gâtului și în zona genitală. Odată ce ai spălat acele zone, asigură-te că sunt uscate și apoi aplica scutecul și îmbracă copilul.

Când bebelușul este pregătit pentru băi în cadă, primele băi ar trebui să fie blânde și scurte. Dacă bebelușul tău se supără, întoarce-te la băi cu bureți timp de o săptămână sau două, apoi încearcă din nou baia. Pe lângă consumabilele enumerate mai sus, adăugați: o cadă pentru copii. O cadă pentru sugari este o cadă de plastic care poate încăpea în cadă; are o dimensiune mai bună pentru bebeluși și face îmbăierea mai ușor de gestionat. Într-o cameră caldă, dezbracă-ți copilul și apoi pune-l imediat în apă pentru a preveni frisoanele. Folosește-ți una dintre mâini pentru a sprijini capul și cealaltă mână pentru a ghida copilul cu picioarele înainte. Vorbind ușor, coboară încet copilul până la piept în cadă. Utilizați o cârpă de spălat pentru a spăla fața și părul bebelușului. Masați ușor scalpul bebelușului cu degetele sau cu o perie de păr moale, inclusiv zona de deasupra fontanelelor (punctele moi) din partea superioară a capului. Când clătiți săpunul sau șamponul de pe capul bebelușului, treceți-vă mâna peste frunte, astfel încât spuma să curgă în lateral și săpunul să nu intre în ochii bebelușului. Spălați ușor restul corpului bebelușului cu apă și o cantitate mică de săpun. Pe tot parcursul băii, turnați în mod regulat apă ușor peste corpul bebelușului pentru a nu se răci. După baie, înfășurați-vă copilul într-un prosop imediat, asigurându-vă că îi acoperiți capul. Prosoapele pentru bebeluși cu glugă sunt grozave pentru a menține cald un copil proaspăt spălat. În timp ce vă spălați copilul, nu lăsați niciodată copilul singur. Dacă trebuie să părăsești baia, înfășoară copilul într-un prosop și ia-l cu tine.

cum sa ai grija de bebelusul tau
cum sa ai grija de bebelusul tau[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Hrănirea și eructarea bebelușului

Indiferent dacă vă hrăniți nou-născutul cu sân sau cu biberon, s-ar putea să vă întrebați cât de des să faceți acest lucru. În general, se recomandă ca bebelușii să fie hrăniți la cerere- ori de câte ori pare să le fie foame. Bebelușul tău te poate atrage plângând, punându-și degetele în gură sau scoțând zgomote de a suge. Un nou-născut trebuie hrănit la fiecare 2-3 ore. Dacă alăptați, dați-i copilului șansa de a alăpta aproximativ 10-15 minute la fiecare sân. Dacă hrăniți cu formulă, bebelușul dumneavoastră va lua probabil aproximativ 60-90 mililitri la fiecare hrănire. Unii nou-născuți ar putea avea nevoie să fie treziți la fiecare câteva ore pentru a se asigura că au suficient de mâncat. Sună medicul copilului tău dacă trebuie să-ți trezești des nou-născutul sau dacă copilul tău nu pare interesat să mănânce sau să sugă. Dacă hrăniți cu lapte praf, puteți vedea cu ușurință dacă copilul dumneavoastră primește suficient de mâncat. Dar dacă alăptați, poate fi puțin mai complicat. Dacă bebelușul tău pare mulțumit, face aproximativ șase scutece umede și mai multe caca pe zi, doarme bine și se îngrașă în mod regulat, atunci probabil că mănâncă suficient. O altă modalitate bună de a-ți da seama dacă bebelușul tău primește lapte este să observi dacă sânii tăi se simt plini înainte de a-l hrăni și mai puțin plini după hrănire. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți îngrijorări cu privire la creșterea sau programul de hrănire al copilului dumneavoastră. Bebelușii înghit adesea aer în timpul hrănirii, ceea ce îi poate face agitați. Pentru a preveni acest lucru, eructați-vă copilul des. Încercați să eructați copilul după fiecare 60–90 mililitri dacă alăptați cu biberonul și de fiecare dată când schimbați sânii dacă alăptați. Dacă bebelușul tinde să fie gazos, are reflux gastroesofagian sau pare agitat în timpul alăptării, încercați să-l eructați pe micuț mai des în timpul alăptării cu biberonul sau la fiecare 5 minute în timpul alăptării.

cum sa ai grija de bebelusul tau
cum sa ai grija de bebelusul tau[Sursa foto: PixaBay]

Bazele somnului nou-născutului

În calitate de proaspăt părinte, s-ar putea să fii surprins să afli că nou-născutul tău, care pare să aibă nevoie de tine în fiecare minut al zilei, doarme de fapt aproximativ 16 ore sau mai mult! Nou-născuții dorm de obicei pentru perioade de 2-4 ore. Nu vă așteptați să doarmă noaptea- sistemul digestiv al bebelușilor este atât de mic încât au nevoie de hrană la fiecare câteva ore și ar trebui treziți dacă nu au fost hrăniți timp de 4 ore (sau mai des dacă medicul dumneavoastră este îngrijorat de creștere în greutate). Când te poți aștepta ca bebelușul tău să doarmă toată noaptea? Mulți bebeluși dorm toată noaptea (între 6-8 ore) la vârsta de 3 luni, dar dacă al tău nu, nu este un motiv de îngrijorare. La fel ca și adulții, bebelușii trebuie să-și dezvolte propriile modele și cicluri de somn. Deci, dacă nou-născutul tău crește în greutate și pare sănătos, nu dispera dacă nu doarme toată noaptea la 3 luni. Este important să așezați întotdeauna bebelușii pe spate pentru a dormi pentru a reduce riscul de SIDS. Alte practici de somn sigur includ: nu folosiți pături, pilote, piei de oaie, animale de pluș și perne în pătuț sau pătuț (acestea pot sufoca un bebeluș); părinții care împart un dormitor (dar nu un pat) cu copilul în primele 6 luni până la 1 an. De asemenea, asigurați-vă că schimbați poziția capului bebelușului de la noapte la noapte (întâi la dreapta, apoi la stânga și așa mai departe) pentru a preveni dezvoltarea unui punct plat pe o parte a capului. Mulți nou-născuți își au zilele și nopțile „amestecate”. Tind să fie mai treji și mai alerti noaptea și mai somnoroși în timpul zilei. O modalitate de a-i ajuta este să mențină stimularea pe timp de noapte la minimum. Păstrați luminile scăzute, cum ar fi folosind o veioză. Economisiți să vorbiți și să vă jucați cu bebelușul în timpul noptii. Când bebelușul tău se trezește în timpul zilei, încearcă să-l ții puțin treaz mai mult vorbind și jucându-se. Chiar dacă te simți puțin nervos în legătură cu manipularea unui nou-născut, în câteva săptămâni vei avea o rutină și vei fi părinți ca un profesionist! Dacă aveți întrebări sau nelămuriri, discutați cu medicul dumneavoastră. Ei vă pot recomanda resurse care vă pot ajuta pe dumneavoastră și pe copilul dumneavoastră să creșteți împreună.

Citește și: Ce trebuie să facă mamele atunci când copilul are o erupție pe piele

Citește și: Pozițiile greșite ale copilului în mediul intrauterin



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Cum trebuie ceapa depozitată corect și care este secretul pentru inelele perfecte de ceapă

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies