Daca sunteti suficient de norocosi incat sa fi gasit pe cineva cu care doriti sa va petreceti restul vietii, probabil ca va intrebati cum sa reusiti ”sa traiti fericiti pana la sfarsitul vietii”.
Matematiciana Hannah Fry sustine ca exista o formula pentru a deslusi acest mister.
Fry este de parere ca cea mai buna metoda de a stabili daca doi oameni pot avea o relatie de lunga durata este determinarea gradului de negativism, respectiv pozitivism din cuplu.
In cartea ”Matematica iubirii”, cercetatoarea face referire la munca psihologului John Gottman si a echipei sale. Ei au observat comportamentul a sute de cupluri vreme de mai multi ani, monitorizand expresiile faciale, bataile inimii, tensiunea, conductivitatea pielii si cuvintele pe care le foloseau unul fata de celalalt.
”Intr-o relatie in care ambii parteneri se considera fericiti, comportamentul negativ este considerat neobisnuit”, spune Fry. Spre exemplu, o sotie ar presupune ca dispozitia proasta a sotului este cauzata de stresul de la munca sau de o noapte alba.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
”In relatiile negative, insa, lucrurile stau pe dos”, atrage ea atentia, adaugand ca ”un comportament negativ este considerat o regula”. Luand acelasi exemplu, intr-un cuplu negativ, sotul ar presupune
Formula creata de Fry alaturi de matematicianul James Murray poate prezice cat de pozitiva sau de negativa va fi o interactiune dintr-un cuplu.
Pe scurt, ecuatia ia in calcul cum se simte fiecare partener pe cont propriu, cum se simte alaturi de persoana iubita si influenta pe care aceasta o are.
Fry si Muller au descoperit ca factorul cel mai important este efectul pe care il are partenerul. Daca sotul va raspunde pozitiv sau va face o gluma, sotia va reactiona tot pozitiv si viceversa.
”Cele mai de succes relatii sunt acelea in care exista o toleranta redusa pentru negativitate. In aceste relatii, cuplurile isi permit sa fie nemultumiti si lucreaza constant impreuna pentru a repara lucrurile marunte, fara a le lasa sa se stranga si sa fie apoi exagerate peste masura”, noteaza matematiciana.
Afla mai multe pe: www.descopera.ro