Un medicament revolutionar vindeca leziunile maduvei spinarii

Un medicament revolutionar vindeca leziunile maduvei spinarii
Un medicament revolutionar vindeca leziunile maduvei spinarii

Un medicament care vindeca leziunile de la nivelul maduvei spinarii, stimuland cresterea nervilor spinali si contribuind astfel la vindecarea zonelor vatamate, a fost creat de oamenii de stiinta americani, informeaza bbc.com.

Studiul, realizat pe sobolani si publicat in revista Nature, a aratat ca miscarile membrelor si controlul asupra vezicii urinare pot fi reinstaurate in anumite grade.

Medicamentul functioneaza prin intreruperea sintezei unui fel de "clei" care impiedica celulele nervoase sa creasca dupa o accidentare la coloana vertebrala.

Teste suplimentare vor fi necesare, insa reprezentantii programului de cercetare Spinal Research spun ca "un progres real" a fost deja facut prin intermediul acestui medicament.

Accidentarile suferite la nivelul maduvei spinarii intrerup fluxul constant de semnale electrice dintre creier si restul corpului. Astfel de accidentari pot duce la paralizie.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Cercetatorii de la Case Western Reserve University din statul american Ohio spun ca tesutul cicatrizant format dupa o accidentare impiedica maduva spinarii sa se repare.

Tesutul cicatricial sintetizeaza substante numite proteoglicani, care actioneaza ca un adeziv, impiedicand cresterea nervilor. Prelungirea celulei nervoase- axon- ramane prinsa in acel clei, daca incearca sa traverseze zona vatamata din maduva spinarii.

Savantii americani au injectat sub piele o substanta care a ajuns in maduva spinarii si a intrerupt procesul de sintetizare a acelui „clei”.

"A fost ceva uimitor- axonii au continuat sa creasca tot mai mult", a dezvaluit coordonatorul studiului, profesorul Jerry Silver.

In acest test, 21 dintre cei 26 de sobolani au prezentat anumite grade de recuperare, fie in ceea ce priveste capacitatea de miscare a membrelor, fie in reluarea functiei vezicii urinare.

"Ceea ce am vazut a fost cu adevarat remarcabil. Unii dintre sobolani s-au recuperat fantastic, atat de bine incat cu greu ai mai fi putut sa-ti dai seama ca in acea zona a existat o accidentare", a adaugat cercetatorul american.

Jerry Silver considera ca noul medicament trebuie sa fie testat intr-o serie de experimente suplimentare, ce vor fi realizate pe animale de talie mai mare, inainte de debutul testelor pe pacienti umani.

El considera, de asemenea, ca medicamentul ar putea fi folosit in combinatie cu alte tratamente revolutionare, precum transplantul de nervi si stimularea electrica.
Sursa: www.descopera.ro



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

4 modele de saboți ortopedici care nu se vor demoda niciodată

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Horoscop 23 septembrie 2024. O zodie primește laude la locul de muncă!

Adevăratul motiv pentru care Teo Trandafir a divorțat de fostul soț! Vedeta Kanal D a dezvăluit totul: „Nu puteam să particip la nefericirea lui”

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies