Urzicile sunt foarte sănătoase, iar la cât de multe beneficii au pentru organismul uman sunt și foarte gustoase. Dacă îți dorești să ai un stil de viață sănătos, mâncarea de urzici este un preprat foarte bun în acest sens.
Dr. Anca Hâncu, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV, despre urzici. În primăvară toată lumea optează pentru acest preparat, deoarece este delicios, iar beneficiile sunt peste măsură. În rândurile de mai jos vei găsi cât de sănătoasă este urzica și cât de mult îți ajută organismul.
Urzicile, cele mai apreciate verdețuri de primăvară
Specialistul a spus despre urzici că conțin minerale foarte bune, fier, calciu, siciliu magneziu și ne ajută foarte mult. Urzica este și diuretic și atunci pentru prevenția hipertrofiei benigne de prostată. Ea stimulează hematoformator, adică producția de globule roșii.
Urzicile sunt utile în anemii și ajută la eliminarea nisipului la și pietrei la rinichi.
„Urzicile sunt valoroase, conțin minerale foarte bune, conțin fier, calciu, siliciu, magneziu, și ne ajută astfel foarte mult, dar conțin și vitamine din grupul EA, vitamina B și vitamina K și atunci, probabil ați auzit, că sunt utile în anemii, că refac sângele, de fapt, stimulează sistemul hematoformator adică producția de globule roșii și astfel, prin fier, vor asigura mai bine schimbul oxigenului din sânge. Urzica este și diuretic și atunci pentru prevenția hipertrofiei benigne de prostată, pentru bărbați este importantă, dar și pentru prevenirea bolilor rinichiului, fiind diuretic ajută la eliminarea nisipului și pietrei la rinichi”, a spus doctorul.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
În momentul în care persoanele culeg această plantă, țepii ei eliberează anumite substanțe care duc la o reacție a organismului cu eliberare de histamină și acetilcolină, iar în acele momente apare și reacția inflamatoare locală, care, poate trece mai repede sau mai greu.
Unguentele de urzică sunt foarte bune, dacă ne dorim să tratăm afecțiuni reumatice sau chiar inflamatorii, iar pe lângă aceste lucruri are și rol detoxifiant, ca urmare a acțiunii de eliminare a radicalilor liberi.
Este antioxidant și protejează foarte bine ficatul, astfel că, dacă vă gândiți să țineți o cură, ceaiul de urzică nu poate lipsi.
„În momentul în care noi culegem urzica, țepii acesteia eliberează niște substanțe care duc după aceea la o reacție a organismului cu eliberare de histamină și acetilcolină și atunci apare acea
Urzica nu trebuie fiartă foarte mult
Specialistul a mai adăugat și că urzica trebuie fiartă, dar nu foarte mult. Dacă alegem să o fierbem mai mult decât este cazul există riscul să îi distrugem toți principii activi.
Piureul de urzici este un preparat foarte gustos, dar și foarte sănătos și poate fi combinat cu lapte, cu ulei de măsline, ba chiar mai mult, se poate face și o ciorbă, care ulterior se combină cu mămăliguță.
„Urzica trebuie fiartă, nu foarte mult ca să nu distrugem toți principii activi, după care încercăm să o facem un piure de urzici, poate fi cu lapte, poate fi cu ulei de măsline, putem face ciorbă, se mai combină și cu mămăliguță”, a mai adăugat doctorul.