Nu va mai expuneti la soare cat pielea e inca rosie si purtati haine care sa va acopere zonele rosii atunci cand iesiti afara.
Foarte important este sa consumati lichide din abundenta pentru a ajuta pielea sa se hidrateze, iar dusurile caldute-reci de mai multe ori pe zi va vor ajuta sa va racoriti. Uscati-va prin tamponare usoara cu un prosop moale si nu frecati pielea, iar imediat dupa dus aplicati o crema hidratanta. Spre exemplu, o crema neparfumata pe baza de aloe vera sau soia se va dovedi benefica pentru pielea arsa de soare.
Renuntati la aplicarea de iaurt, otet, spirt, zeama de lamaie, varza, uleiuri esentiale parfumate. Contrar asteptarilor, acestea nu fac decat sa irite suplimentar pielea. Nici pasta de amidon nu e o idee buna. Incercati doar sa va imaginati cum ar fi sa indepartati prin frecare o pasta uscata de pe pielea dumneavoastra arsa si dureroasa... Comprese cu apa rece cate 5-10 minute sunt suficiente ca sa raceasca pielea.
Daca faceti basicute, nu le rupeti, lasati-le in pace, ajuta pielea sa se vindece. In schimb, daca apar basicute pe o suprafata mare a corpului, probleme de vedere ce persista si dupa incetarea expunerii la soare, febra, frison, dureri de cap, episoade de greata si varsaturi nu ezitati sa consultati un medic! Riscul de a dezvolta melanom se dubleaza in cazul persoanelor care au avut mai mult de cinci arsuri solare pana la varsta de 15-20 de ani.
Sursa: ziare.com
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro