Va mai aduceti aminte de Ioan Bocsa? Cum arata la 70 de ani interpretul celebrei melodii "Ana, zorile se varsa"

Va mai aduceti aminte de Ioan Bocsa? Cum arata la 70 de ani interpretul celebrei melodii
Va mai aduceti aminte de Ioan Bocsa? Cum arata la 70 de ani interpretul celebrei melodii "Ana, zorile se varsa"

Ioan Bocsa a implinit 70 de ani. Este unul dintre interpretii de muzica populara care nu au varsta. Mostenirea pe care ne-o lasa nu poate fi calculata in ani umani.

Ioan Bocsa este la fel de mandru, inalt, poarta cu mandrie costumul popular. Doar parul si mustata alba ii tradeaza varsta. VEZI CUM ARATA ACUM IN GALERIA FOTO. 

 

Despre profesorul Ioan Bocşa

 

IOAN BOCŞA este prof.univ.dr. în cadrul Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, conducând Modulul de Muzică Vocală Tradiţională şi Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească „Icoane”.

Personalitate marcantă a culturii româneşti, mentor a mai multor generaţii de interpreţi şi cercetători preocupaţi de studierea folclorului muzical românesc, Ioan Bocşa a adus contribuţii semnificative etnomuzicologiei româneşti prin culegeri de folclor efectuate în judeţele Alba, Hunedoara, Sălaj, salvând din teren peste 3500 de producţii muzicale folclorice, prin organizarea unei arhive/fonoteci digitalizate şi elaborarea unor cursuri de specialitate.

 

În anul 2002 a obţinut titlul de Doctor în Muzică cu teza: Colinda de pe Valea Mureşului Mijlociu (coordonator ştiinţific prof.univ.dr.

Ileana Szenik). Munca în domeniul cercetării ştiinţifice s-a concretizat prin editarea mai multor lucrări: 1484 Colinde cu text şi melodie (1999)- 2 volume; Colinde Româneşti (2003) – 2 volume (pentru acestea, în anul 2005 s-a acordat Premiul Ciprian Porumbescu pentru Muzicologie de către Academia Română); Muzică vocală tradiţională din Sălaj (2009) – 2 volume; Colinda în Transilvania – Catalog tipologic muzical (2011) autori Ileana Szenik, Ioan Bocşa – 2 volume; Muzică vocală tradiţională din Munţii Apuseni (2013).
A scris şi două cărţi, una cu impresii de călătorie – Cu cântecul în jurul lumii şi una de eseuri – Alfabetul gândurilor mele.

 

În paralel cu munca de cercetare ştiinţifică, profesorul Ioan Bocşa s-a dedicat şi activităţii artistice alături de Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească „Icoane”, manifestând o preocupare permanentă pentru dezvoltarea calităţilor vocale şi interpretative ale tinerilor studenţi şi pentru înţelegerea stilului de interpretare caracteristic diferitelor teritorii dialectale.

Spectacolele susţinute şi înregistrările realizate cu Ansamblul „Icoane” constituie o modalitate practică de restaurare sonoră şi restituire către marele public a patrimoniului tradiţional imaterial.

 

Este totodată un interpret vocal de excepţie a folclorului muzical românesc, susţinând sute de concerte în ţară şi străinătate (Europa, America, Asia şi Australia).

 

ANSAMBLUL DE MUZICĂ TRADIŢIONALĂ ROMÂNEASCĂ ICOANE al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca a fost înfiinţat în anul 1995, din dorinţa de a reînvia şi promova valorile spirituale tradiţionale româneşti, constituind în acest sens un model la nivel naţional.

Ansamblul, instruit şi condus de către prof.univ.dr. Ioan Bocşa şi lect.univ.dr. Alina Stan, este format din studenţi şi absolvenţi, având ca liant pasiunea pentru tot ceea ce înseamnă tradiţie populară.

 

În cadrul spectacolelor susţinute, Ansamblul „Icoane“ (grup vocal fete, grup vocal băieţi, grup mixt, trio transilvan şi interpreţi individuali) îşi propune restaurarea sonoră a unor producţii muzicale tradiţionale arhaice, preluate din colecţii şi fonoteci sau culese direct din teren, din zone ale ţării unde încă folclorul se mai practică după ritualuri străvechi.

Repertoriul abordat acoperă tot ciclul vieţii, cuprinzând cântece rituale ce însoţesc cele mai importante praguri – evenimente ale trecerii omului prin viaţă: naştere, cătănie, căsătorie, muncă şi moarte. Ponderea cea mai mare o ocupă colinda, cel mai important gen muzical din cadrul Sărbătorilor de Iarnă, având o bogăţie şi varietate unică.

 

Prin modalităţile de preluare ale cântecelor, prin emisia vocală specific folclorică şi prin formula instrumentală tipică muzicii ţărăneşti transilvănene, Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească „Icoane” îşi doreşte atingerea firescului şi adesea a dramatismului ritualurilor folclorice şi reconstituirea unei atmosfere proprii

satului românesc de acum câteva sute de ani.

 

Discografie:

• „Colinde transilvane I” (1998)

• „Colinde transilvane II” (2000)

• „Colinde transilvane III” (2004)

• „Praguri”- I şi II (2007)

• „Praguri – Muzică vocală tradiţională din Sălaj” (2009)

• „Colinde transilvane IV” (2011)

• Muzică tradiţională din Munţii Apuseni (2014)

 

Ce ne spune Ioan Bocşa despre activitatea sa

Colinda tradiţională românească reprezintă un adevărat univers de o frumuseţe tulburătoare, cu origini precreştine. Iniţial, colinda avea funcţie rituală, de urare înaltă întru rodire şi fertilitate, omul sperând că în această perioadă de tranziţie, cum este începutul de an, poate influenţa în bine, prin anumite practici, ciclul naturii şi principalele evenimente ce vor urma.

 

Personal, mi-am dedicat câţiva zeci de ani cercetării colindei: am cules din teren peste 2000 de colinde; am coordonat editarea a două volume Colinde Româneşti, cuprinzând aproximativ 1500 de colinde, pentru care am primit Premiul Academiei Române; am editat împreună cu cercetătoarea Ileana Szenik două volume cu caracter antologic Colinda în Transilvania – catalog tipologic muzical (ediţie bilingvă, română – engleză), în care sunt catalogate peste 7500 de colinde; am editat volumele Muzică vocală tradiţională din Sălaj şi Muzică vocală tradiţională din Munţii Apuseni, care la rândul lor cuprind aproape 1000 de colinde; împreună cu Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească ICOANE am susţinut zeci de spectacole în ţară şi străinătate şi am înregistrat 4 CD-uri, Colinde Transilvane. Toate acestea le considerăm acţiuni de restituire către cei de la care am cules colindele şi către publicul larg.

 

Prin aducerea colindelor pe marile scene (Ateneul Român, Teatrul Naţional Bucureşti, Filarmonica din Chişinău, precum şi majoritatea sălilor de teatru sau operă din capitalele de judeţ), le dăm acestora şansa la o nouă viaţă.



Citește și:

Cum să prepari înghețată dietetică la tine acasă

Cum este viața Sânzianei Buruiană de când a devenit mămică pentru a doua oară și care sunt lucrurile pe care se axează acum. „Nu am mai pus așa accent pe mine. Nu prea mai e cazul.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies