Valeriu Gheorghiță a vorbit despre persoanele care au avut prioritate în prima etapă de administrare a vacinului anticoronavirus.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat că au ajuns în România 948.149 de doze de la Pfizer și 36.000 de doze marca Moderna. Acesta a clarificat faptul că persoanele care au beneficiat de prima doză sunt în proporție de 79% persoane vulnerabile, de peste 65 de ani, bolnavi cronici, persoane cu handicap sau rezidenți ai unor centre sociale.
În intervalul 3 februarie-14 aprilie sunt programate pentru imunizarea cu serul anti-Covid-19 574.544
Citeste si: S-a descoperit un nou simptom al infecției cu COVID-19!
„Dintre aceste programări, prin call center au fost efectuate 104.832, prin intermediul medicilor de familie şi curanţi 170.129, individual direct în platformă 78.642 şi prin intermediul angajatorilor prin cont de persoană juridică circa 278.637", a precizat Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
„În rândul persoanelor vaccinate s-au înregistrat 1.880 de reacții adverse comune și minore.1.826 de doze de vaccin au fost aruncate până acum din diverse motive- deteriorarea flacoanelor, temperatură necorespunzătoare- ceea ce reprezintă un procent de 0,24% din totalul de doze distribuite.În rândul cadrelor didactice, peste 27.000 de persoane- reprezentând 14% dintre cei care și-au exprimat dorința- au fost vaccinate. 110.000 de cadre didactice sunt programate la vaccinare", a mai spus președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților Privind Vaccinarea.
Cine răspunde pentru efectele adverse provocate de vaccinul anticoronavirus? Valeriu Gheorghiță rupe tăcerea
Valeriu Gheorghiță, principalul coordonator al campaniei de vaccinare a atins și subiectul efectelor adverse pe care le pot provoca dozele de vaccinuri, argumentând că responsabilitatea, în acest caz, aparține producătorului.
„Dacă sunt probleme logistice sau de producție responsabilitatea aparține producătorului, dacă sunt efecte adverse legate de condițiile de păstrare, responsabilitatea e a celor care se ocupă de acest aspect, iar dacă sunt reacții adverse care sunt independente de acești factori se dorește un mecanism de compensare directă, fiecare țară asigură acest mecanism de compensare”, a declarat Gheorghiță.