Se pare că valul patru al pandemiei de coronavirus circulă deja în Europa și va ajunge cât de curând și în România. Numărul de cazuri infectate cu noua tulpină Delta este în creștere.
Dr. Cristian Oancea, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara, spune că este inevitabilă evitarea valului 4 și că zonele cele mai afectate vor fi cele rurale, unde oamenii nu s-au vaccinat sau au făcut-o în număr foarte mic.
„Valul patru va avea loc în primul rând în zonele rurale, unde nu toţi s-au vaccinat, şi în al doilea rând la persoanele care au trecut prin boală şi care nu s-au vaccinat, bazându-se tocmai pe faptul că au imunitate.
Citeste si: Carantină prelungită pentru locuitorii din Sydney din cauza variantei Delta
Cei care s-au vaccinat, în pericol sau în siguranță?
Medicul spune că nici cei care s-au vaccinat nu sunt în siguranță totală în fața tulpinei Delta.
„Trebuie să fim responsabili, pentru că această tulpină Delta afectează în principal persoanele care nu s-au vaccinat, adică au trecut prin boală şi riscă să facă boala din nou. Cea mai bună imunizare împotriva acestei pandemii este prin vaccinare. În acest moment, datele BioNTech/Pfizer şi Moderna arată un grad eficient şi faţă de aceste noi tulpini. Urmează ca şi celelalte companii să îşi publice datele. Faptul că am trecut prin boală nu înseamnă că am devenit imuni la noile tulpini care vin. De aceea, există o singură soluţie – şi medicală şi, într-un fel, naturală – adică vaccinarea. Într-adevăr, cei vaccinaţi au un grad crescut de protecţie, dar să nu uităm că cele mai protective vaccinuri au eficienţă de 90-95%. Există un risc, între 5% şi 10%, ca şi cei vaccinaţi să dezvolte această patologie. În acest moment nu avem niciun vaccin care să fie 100% protectiv, de aceea avem nevoie de responsabilitate în continuare”, a adăugat dr. Cristian Oancea.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Vaccinarea anti-Covid, obligatorie: „Nu te vaccinezi, nu primești salariu”
Pentru moment, România este în siguranță, dar se pare că valul patru va veni mai devreme decât credeau specialiștii.
„Indicii epidemiologici la noi în ţară sunt încă foarte jos, ceea ce înseamnă că stăm bine. Contează însă foarte mult migraţia populaţională şi cu ce venim de pe unde plecăm: Spania, Italia, Grecia. Noi am spus că valul patru (se va manifesta – n.r.) printr-o creştere undeva în luna septembrie, după aceea am revenit şi am spus iulie-august, pentru că ne-am dat seama că sezonul de turism a început mai repede. Şi celelalte ţări au început, încet-încet, să îşi reintroducă restricţiile – în special pentru persoanele nevaccinate. Sperăm să nu ajungem şi noi acolo”, a mai declarat dr. Cristian Oancea.
Secvențierea în România nu prezintă rezultate prea bune
S-au raportat acum 2 zile 44 cazuri noi de Covid-19, dintre care cinci sunt reinfectări. La ATI sunt internați 55 de pacienți în prezent, cu un mort raportat în ultimele 24 de ore.
Centrul Naţional de Supraveghere şi Combatere a Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a declarat că, în perioada 5-11 iulie, infectările cu noua tulpină Delta au ajuns la 87.
Biostatisticianul Octavian Jurma spune că secvențierea din România este redusă față de alte state din UE și nu putem știi cu adevărat amploarea tulpinii Delta.
„Avem un total de 2.373 de secvenţieri făcute oficial de la începutul anului. În aceeaşi perioadă am făcut 2 milioane de teste RT-PCR în cadrul programului naţional, ceea ce înseamnă că secvenţiem doar 0,1% din testele făcute la stat. Este o rată de 100 de ori mai mică decât recomandarea ECDC de a secventializa 10% din testele RT-PCR. Această neglijenţă înfiorătoare se cumulează cu o rată de testare atât de scăzută încât incidenţa din România a devenit irelevantă statistic, tot după criteriile UE. La nivelul autorităţilor, România face azi un efort mai mic de monitorizare şi combatere a pandemiei decât acum un an!”, a scris cercetătorul pe pagina oficială de Facebook.
Deşi incidenţa înregistrată la nivel naţional rămâne de 0,03 cazuri la mia de locuitori, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) spune că numărul de cazuri COVID-19 crește în toată Europa, inclusiv în România.