Aflaţi în rândurile următoare, povestea tristă de viaţă a familiei Ali, femeia care îşi creşte singură cei cinci copii, într-un grajd fără utilități.
În Constanța, pe un maidan, o mamă îşi creşte cei cinci copii, într-un grajd. Fiecare zi este o luptă de supraviețuire pentru amărâtă femeie care încearcă din răsputeri, să treacă peste lipsurile majore pe care le are familia.
De 15 ani stă într-o iesle care mai are puţin şi cade pe ei.
Cine este Vandana Ali, femeia care locuiește într-un grajd alături de cei cinci copii
Citește și: Duminica, de la ora 14:30, la “Asta-i Romania!”, Casa din vis a devenit acasa
Citește și: Cum convingem copilul să-și doneze din jucăriile vechi?
Fiica cea mare îşi face temele la lumina lumânării şi visează ca într-o zi, să devină o doctoriță. Cel mai mic membru al familiei are câteva luni şi din nefericire, în urmă cu ceva timp s-a îmbolnăvit din cauza umezelii din cameră.
Cu lacrimi în ochi, mama celor cinci copii a spus în urmă cu câteva luni, în cadrul emisiunii Asta-i România, difuzată de postul Kanal D,
Vandana: “Este foarte greu când nu ai şcoală. Dacă aveam şcoală, acum era la muncă, nu eram aşa... Poate la oraş cu o viaţă mai bună. Casa în care stau este un fost grajd şi stau aici de 15 ani. Unde să mă duc cu copiii? Să stau pe drum cu ei? Rău, bine stăm aici.
Calul este sigurul ajutor al familiei greu încercate de soartă.
“Noi trăim aici fără curent şi fără apă. Am dat toţi copiii la şcoală.”
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citește și: Cum ne putem obișnui copilul să doarmă singur
Vandana nici nu ştie cum se scrie numele ei din buletin. Cele şase suflete împart cămăruța unei foste iesle. Cu o copilărie furată mult prea devreme, fiica cea mare are grijă de fraţii mai mici, în special de mezinul familiei.
Nazar, fiica cea mare: “Le dau să mănânce, îi schimb, îi pun să doarmă. Sunt ca mama lor. Eu merg în continuare şi la şcoală, sunt în clasa a VII-a. Temele le fac la lumina lanternei.” a povestit adolescenta familiei.
“Îmi doresc să devin doctor, pentru a consulta copiii."
Vandana, mama celor 5 copii, se roagă mereu la Dumnezeu pentru o viaţă mai bună. Acesta fiind singurul lucru care i-a mai rămas, în timp ce ţine piept vieţii crunte şi plină de lipsuri pe care o are.
Printre carpetele ce ascund mucegaiul de pe pereţi, mama le-a pregătit masa. Câteva ouă sparte în tigaie, o bucată de pâine şi o ceapă tăiată în patru. Cu masa improvizată într-un lighean, copiii se pun să mănânce. Din câteva cărămizi îşi fac scaune pentru a se așeza în jurul mesei improvizate de Vandana.
Cu lacrimi îmi ochi, femeia spus că a avut nenumărate zile în care s-a culcat flămândă.
Vandana: “Dacă ei sunt sătuli şi eu sunt sătulă. Dacă eu îi văd pe ei că mănâncă şi eu sunt sătulă. Multe zile am răbdat aşa.” a supus femeia, în timp ce lacrimile îi curgeau şiroaie pe obrajii brăzdaţi de riduri.
Un loc de muncă nu mai avea, de mai bine de un an şi trăiau şase persoane din alocațiile copiilor.
Vandana: “Eu i-am dat la o şcoală, aşa cum am putut, nu i-am lăsat acasă. Trebuie să ştie şi ei şcoală, dacă eu nu ştiu să citesc, măcar ei să aibă şcoală. Eu nu am fost la şcoală. Mama a murit şi tata ne-a dat de suflet. Ne-a părăsit!”
Soţul Vandanei a plecat la muncă în străinătate şi nu s-a mai întors. Femeia a rămas şi mamă şi tată, pentru cei cinci copii.
Vandana: “Eu mai merg să lucrez cu ziua: la porumb la cules, la săpat la oameni în grădină."
Cu ajutorul unui voluntar, Adrian Bisocianu, femeia a primit un acoperiș deasupra capului. O căsuță stil container, ridicată la un kilometru, de grajdul pe care vor să-l lase în urmă.