Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre varicelă.
Varicela este una dintre cele mai contagioase boli, care se transmite de la o persoană la alta, prin simplul contact fizic. Această boală virală apare cu precădere odată cu schimbările de temperatură specifice sezonului primăvară-toamnă, iar modul în care se manifestă depinde foarte mult de la o persoană la alta, în funcție de sistemul fiecăruia de apărare, iar în unele cazuri poate să ajungă la urmări dezastruoase.
Astfel, este foarte bine să cunoaștem toate detalii despre această boală atât de întâlnită în rândul copiilor, dar și al adulților care nu sunt vaccinați sau nu au anticorpi pentru această
În cadrul unei emisiuni, doamna doctor Ana Culcer, medic pediatru, a vorbit despre cum se manifestă varicela în funcție de gradul acesteia, care sunt simptomele și cum putem să prevenim apariția ei.
Simptomele varicelei
Potrivit specialistului în domeniu, perioada de incubație după contactul cu virusul poate să fie de până la 2-3 săptămâni, iar pe parcursul acestui interval de timp, pacientul poate să acuze simptome de febră și dureri în gât, urmând ca după 2-3 zile să apară și erupțiile pe
„ Persoana care a început să facă febră este contagioasă cu 2-3 zile înainte. Leziunile și complicațiile pot fi din ce în ce mai mari dacă un adult are și alte afecțiuni, dacă mai are și alte probleme de sănătate sau o imunitate scăzută. ”, a spus specialistul în domeniu.
Varicela este cauzată de virusul varicelo-zosterian
Citește și: Alimentatia copiilor cand au boli infectioase. Ce NU le dam sa manance in caz de varicela
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Varicela este o afecțiune virală care se transmite prin respirație, salivă și prin contact fizic. Astfel, o persoană care nu este vaccinată împotriva acestei afecțiuni sau care nu a făcut până în momentul de față această boală și stă într-o încăpere mai mult de o oră cu o persoană care are varicelă, cel mai probabil este la rândul său contaminat.
„ Este un virus varicelo-zosterian. Acesta poate da și herpes, zona zoster la adulți și varicelă la copii și la adulți. Toată lumea care nu a avut, poate să facă. Dacă a mai avut sau dacă a fost vaccinat cu două doze, nu mai face .”, a spus specialistul în domeniu.
Tratament pentru varicelă
Potrivit specialistului în domeniu, o persoană care știe că a luat contact cu un bolnav de varicelă, trebuie neapărat să își facă vaccinul.
„ Dacă ai intrat în contact cu cineva, trebuie să te vaccinezi cât mai repede pentru ca în perioada de incubație să îți faci anticorpi și să previi. Aceste persoane sunt contagioase până cade ultima bubiță .”, a precizat specialistul în domeniu.
Pentru a preveni varicela este important să se evite contactul cu persoanele infectate
Citește și: Cum poți crește imunitatea copilului. „Vaccinarea este un scut!”
Conform spuselor specialistului în domeniu, vaccinul pentru varicelă este cea mai bună prevenție. De asemenea, se recomandă evitarea contactului cu persoanele infectate, mai ales în cazul femeilor însărcinate și al adulților, deoarece aceștia sunt predispuși să facă forme mult mai grave.
„Cel mai grav este dacă ia o gravidă. În primul trimestru de sarcină poate să facă un copil cu malformații de sistem nervos, cu creierul mai mic și probleme de paralizii. Adulții pot face forme destul de urâte dacă au o imunitate mai proastă sau dacă vin după o altă boală.”, a spus specialistul în domeniu.
De asemenea, există unii copii alergici, care pot face forme mai grave. În acest caz, este foarte important să se consulte un medic încă de la apariția primelor simptome deoarece în cazul în care copilul are o imunitate scăzută, acesta poate să facă numeroase complicații.
„ Copiii alergici pot face forme grave. La copiii cu imunitate scăzută pot face pneumonii, pot face encefalite și tot felul de alte complicații .”, a spus specialistul în domeniu.