Varsat de vant: simptome si tratament pentru boala copilariei

Varsat de vant: simptome si tratament pentru boala copilariei
Varsat de vant: simptome si tratament pentru boala copilariei

Daca ai suferit deja de varsat de vant, stii deja ca simptomele nu sunt dintre cele mai placute. Daca nu ai facut varsat de vant, trebuie sa fii atenta la semne.

Varsatul de vant este o boala infecto-contagioasa care se manifesta prin eruptii cutanate. Poate aparea pe tot parcursul anului, insa se intampla mai des iarna si primavara. Se estimeaza ca mai mult de 90% din populatia lumii ajunge sa faca boala la un moment dat in viata, in special daca oamenii nu s-au vaccinat pentru varsat de vant.

Varsatul de vant este mai periculos la femeile insarcinate, copii mici, copii cu varsta peste 15 ani si la persoanele cu un sistem imunitar scazut.

Virusul de varsat de vant se transmite prin aer de la o persoana la alta, pe cale respiratorie sau prin intermediul mucoaselor de la nivelul nasului si gurii, prin tuse sau stranut.

Perioada contagioasa de varsat de vant incepe cu 2-3 zile inainte de aparitia eruptiei propriu-zise si continua in urmatoarele 4-5 zile de la aparitia lor. In momentul in care veziculele au format cruste, persoana nu mai poate infecta pe nimeni de varsat de vant.

Perioada de incubatie pentru varsatul de vant este de obicei de 14-16 zile, insa poate fi extinsa de la 10 la 21 de zile.

Iata care sunt primele simptome de varsat de vant:
- febra cuprinsa intre 38  si 39,5 grade Celsius.
- stare de rau, oboseala, indispozitie
- apetit scazut
- dureri de cap
- inflatii ale gatului

Iata care sunt stadiile eruptiei de varsat de vant:
- intai apar pete rosii sau umflaturi care se transforma in vezicule pline de lichid clar sau tulbure.
- veziculele incep sa se rupa si curg.
- veziculele rupe se acopra de cruste.

Tratamentul pentru varsat de vant variaza in functie de varsta persoanei infectate. Tratamentul recomandat este paracetamolul si ibuprofenul pentru a reduce febra.

Nu se recomanda insa tratamente care reduc mancarimea.

Persoanele sub 20 de ani care sufera de varsat de vant nu au voie sa ia aspirina.

Pe zonele afectate de varsat de vant se poate pune faina de ovaz pentru a calma mancarimea.

O persoana bolnava de varsat de vant nu trebuie sa stea doar in pat, insa trebuie sa fie linistita si in repaus.

De asemenea, pe piele se pot aplica mai multe comprese reci si calmante sau se pot ingera antihistaminice pe cale orala.

Tratamentul antiviral in cazurile de varsat de vant poate scurta perioada de convalescenta si poate favoriza dezvoltarea unei forme mai usoare a bolii.

Acestea sunt medicamentele care reduc severitatea infectiei in cazurile de varsat de vant:: Zovirax, Foscavir, Famvir, Valtrex, Denavir, VZIG, ZIG, Paracetamol, Tylenol, Tempra, Ibuprofen, Aspirina, Temaril, Benadril, scrie sfatulmedicului.ro

 



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Boala dureroasa care afecteaza milioane de femei. Nu vorbeste nimeni despre ea

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies