Varza este un aliment foarte gustos și sănătos, iar majoritatea oamenilor îl prepară în diferite feluri. Are un conținut ridicat de aplă, iar din punct de vedere nutrițional este foarte valoroasă.
Varza este un alimente de-a dreptul delicios, iar multe persoane aleg să îl pregătească sub forma de salată, combinată cu mai multe legume, sau chiar la faimosul preparat de la noi din țară, ci anume, sarmalele.
Citeste si: Ce tip de grăsime alegem pentru gătit. „Este pe primul loc”
Varza este alimentul cu proprietăți neștiute
Varza este un aliment extrem de gustos și se poate pregăti în diverse moduri. Este foarte sănătoasă și are multe benefici pentru organism.
Cristian Margarit este de părere că varza este cea mai bună în salate, iar în cadrul emisiunii ,,Teo Show”, nutriționistul a vorbit despre restul legumelor, și a subliniat faptul că mirosul, culoarea și gustul, arată valoarea nutritivă a alimentului.
,,Mirosul, culoarea si gustul arata si valoarea nutritiva a alimentului, deci roșiile de pe timpul iernii, nu au nici măcar 10% din nutrientii pe care ii gasim intr-o rosie adevărata coapta in sezon. Toate sunt roșii adevărate, doar ca acelea, evident, au o calitate mult mai mica de nutrienti ”, a spus Cristian Margarit.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
El a mai spus că iarna putem apela la conservele pe care le facem toamna, deoarece aceste legume se asimiliează mai bine.
„Iarna putem apela, bineînțeles, la toate conservele pe care le facem acum toamna, pentru ca aceste legume, un lucru foarte interesant, vorbim inclusiv despre betacaroten, deoarece erau ardei acolo, despre licopenul din roșii, se asimilează mai bine, deci asimilarea lor creste, atunci cand sunt fierte si mai e si o sursa de grăsime”,
Citeste si: Cât de bună și sănătoasă este zacusca. ,,Va avea o cantitate mai mare de proteine”
Ce a mai spus nutriționistul
Cristian Margarit a spus că un lucru interesant despre varză este că produce vitamina K și că pe lângă priobiotice și păstrarea vitaminei C și nutrienților din varză, există mai multă vitamina K.
„Legume fierte plus grăsime si un pic de ulei, zacusca. Ea păstrează foarte bine si chiar pune foarte bine in valoare, valoarea nutritiva a legumelor, si celelalte conserve, murăturile cu atât mai mult. Un lucru interesant despre varza, produce vitamina K, acel proces de fermentație. Deci, pe lângă probiotice si păstrarea vitaminei C si nutrientilor din varza, prin murare, avem mai multa vitamina K, extrem de importanta, mai ales la vârsta adulta si spre bătrânețe, când vasele de sânge trebuie protejate si trebuie sa fie flexibile”, a mai declarat nutriționistul.
El a mai spus despre vinete, că la ele problema gravă, este de fapt, uleiul, deoarece într-o salată de vinete tradițională se folosește foarte mult ulei de floarea soarelui.
,,La vinete problema mai grava este de fapt uleiul. Se folosește foarte mult ulei într-o salata de vinete tradițională si de cele mai multe ori este uleiul de floarea soarelui, care nu este chiar cel mai sănătos, si atunci trebuie sa avem grija la cantitate. Din punctul meu de vedere, cam toate grăsimile ar trebui mâncate din sursa, deci daca vreau ulei de floarea soarelui, mănânc semințele de floarea soarelui, daca vreau uleiul din masline, mănânc măslinele. Varza are beneficii foarte mari pe detoxifiere, pentru ficat, pentru plămâni, pentru piele. Din punctul meu de vedere, este o planta absolut minunata. Are o singura problema, la o cantitate enorma, deci daca am manca 5 kilograme de varza pe zi, nu mai lasa tiroida sa își îndeplinească funcția, dar in zilele noastre nu e o problema care sa ne îngrijoreze ”, a mai declarat nutriționistul.
Citeste si: Mâncare de post pentru pomană