Maica Ecaterina a pregătit o prăjitură specială pentru perioada de iarnă, și anume Vasilopita.
Maica Ecaterina a preparat până acum numeroase bucate cu grijă și a demonstrat că din câteva ingrediente reușim să bucurăm întreaga familie la masă. De această dată, pentru Trinitas, maica Ecaterina a pregătit Vasilopita, o pâine specială făcută în perioada de iarnă, servită la masă alături de întreaga familie. A menționat toate ingredientele necesare, fiind extrem de simplu ca rezultatul dorit să fie gata în doar câteva.
Ingrediente:
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
- 250 g unt
- 300 g zahăr
- 2 linguri coajă rasă de portocală
- 2 lingurițe bicarbonat de sodiu
- 2 linguri coniac
- 750 g făină
- 160 ml suc de portocale
- 1 gălbenuș
- 35 g semințe de pin sau cuișoare, semințe de susan alb sau negru
Cum pregătește maica Ecaterina Vasilopita?
Citește și: Ciorbă de post de pleurotus, rețeta pregătită la Mănăstirea Crasna. “Se face cu pătrunjel și mărar.”
Începe prin a amesteca toate ingredientele pe care le-a menționat, iar după ce obține o compoziție omogenă, frământă pâinea până obține un aluat tare. Îl rulează, îl pune în tavă, apoi ornează totul cu semințe și lasă la cuptor pentru 35 de minute. Pâinea este specială pentru perioada de iarnă și adună la masă pe toți cei dragi. „ Vasilopita, o pâine care vine la pachet cu o poveste. Pe cât este de aspectuoasă, pe atât este de gustoasă. Începe prin a bate untul cu zahăr și puțină sare. Batem untul spumă, apoi o să adăugăm coajă de portocală, omogenizăm și stingem bicarbonatul cu puțin coniac. Vom adăuga în compoziție. Începem să adăugăm făina și sucul de portocale. Adăugăm făina până se omogenizează totul. Aceasta este varianta ușoară a preparatului, varianta grecească.
Varianta românească se face cu brânză de casă.