Vergeturile sau liniile asemănătoare cicatricilor care apar atunci când pielea se întinde și se micșorează rapid
Vergeturile: de ce se întâmplă și cum să le tratăm. Vergeturile sau liniile asemănătoare cicatricilor care apar atunci când pielea se întinde și se micșorează rapid, sunt foarte frecvente. Într-adevăr, datele sugerează că până la 90% dintre oameni au vergeturi. Denumite și striuri, vergeturile apar adesea după sarcină, pubertate și fluctuații de greutate.
Vergeturile sunt complet inofensive și nu este nevoie de tratament medical. Unii oameni se simt perfect confortabil cu vergeturile lor și aleg să le îmbrățișeze.
Indiferent de relația dvs. cu vergeturile, citiți mai departe pentru a afla ce cauzează acestea, cine este expus riscului și (dacă alegeți) cum să le tratați.
Cum arată vergeturile
Nu toate vergeturile arată la fel. Ele pot varia în funcție de locul în care apar pe corpul tău, de cât timp le-ai avut și de ce le-a cauzat. Vergeturile pot fi roz, roșii, albastre, violete sau maro închis, în funcție de culoarea pielii. Ele pot apărea sub formă de dungi sau benzi strălucitoare pe piele care se estompează la o culoare mai deschisă.
Când se dezvoltă pentru prima dată, vergeturile tind să fie ușor ridicate și pot simți mâncărimi. Ele pot apărea pe abdomen, sâni, șolduri, fese sau în alte locuri ale corpului. Este obișnuit ca vergeturile să dispară în timp. Dar s-ar putea să nu dispară niciodată complet.Vergeturi: cauze și factori de risc
Vergeturile sunt rezultatul întinderii și contractării bruște a pielii. Vergeturile pot apărea atunci când pielea se întinde atât de repede încât colagenul și elastina, proteinele esențiale care oferă rezistență și elasticitate pielii, se sparg.
În timpul procesului de vindecare a pielii, pot apărea vergeturile.Factorii de risc obișnuiți pentru vergeturi includ:
- Sarcina
- Creșterea crește în timpul pubertății
- Creștere sau scădere rapidă în greutate
- Culturism sau ridicare de greutăți
- Utilizarea steroizilor
- Chirurgie de mărire a sânilor
Acest lucru este valabil atât pentru steroizii anabolizanți utilizați de culturisti și halterofili, cât și pentru steroizii pe bază de prescripție medicală atunci când sunt utilizați pentru a trata probleme medicale, cum
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Anumite tulburări genetice pot crește și riscul de apariție a vergeturilor. Striațiile sunt frecvente la persoanele cu sindrom Cushing, o tulburare în care organismul produce prea mult cortizol, hormonul stresului. Nivelurile ridicate prelungite de cortizol pot slăbi fibrele elastice ale pielii, ducând la vergeturi.
Tratament pentru vergeturi
Vergeturile sunt inofensive pentru sănătatea ta fizică și adesea se vor estompa în timp fără niciun tratament.
Dar dacă vergeturile te fac să te simți inconfortabil cu aspectul tău, este important să reții că nu există niciun glonț magic pentru a scăpa de ele. Totuși, dacă doriți să minimizați aspectul vergeturilor, este posibil să încercați următoarele opțiuni.Cremă cu retinoizi pe bază de rețetă
Deși cercetările sunt subțiri, unele studii sugerează că retinoizii, în special tretinoina eliberată pe bază de prescripție medicală, pot îmbunătăți aspectul vergeturilor care au mai puțin de câteva luni. Teoria este că tretinoina poate reconstrui colagenul, astfel încât vergeturile să apară mai mult ca pielea normală. Tretinoinul poate provoca durere, iritație și uscăciune, așa că asigurați-vă că comunicați cu dermatologul dumneavoastră dacă aveți reacții adverse în timpul utilizării acestui tratament.
Microneedling
Microneedlingul poate fi făcut în cabinetul dermatologului dumneavoastră. Aceasta implică înțeparea pielii cu ace subțiri, care creează leziuni minuscule în piele care, la rândul lor, ajută la stimularea creșterii colagenului și a elastinei. De obicei, este nevoie de trei până la șase tratamente timp de câteva luni pentru a face o diferență notabilă, deși poate dura mai mult. Unii oameni raportează reacții adverse după microneedling, cum ar fi iritația, umflarea, decolorarea și pielea descuamată.
Refacerea pielii cu laser
În timpul acestei proceduri, un medic direcționează fascicule de lumină concentrate și pulsatoare către piele pentru a diminua aspectul vergeturilor. Un laser îndepărtează foarte precis straturile pielii sau creează găuri minuscule, invizibile în piele, pentru a stimula creșterea colagenului și pentru a face zona să arate mai netedă. Efectele secundare pot include umflarea, milia și decolorarea.
Tratamentul cu laser vascular
Dacă vergetura are culoare roșie sau violetă, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un laser vascular care vizează în mod specific vasele de sânge responsabile pentru vergeturi. Efectele secundare pot include disconfort temporar și vânătăi în zona de tratament. Rezultatele apar de obicei la o săptămână până la două săptămâni după tratament.
Citeste si: Remedii la domiciliu pentru vergeturi