Românii care lucrează în mediul privat vor primi vouchere de vacanță, la fel ca bugetarii.
Senatul a adoptat tacit legea prin intermediul căreia românii care lucrează în mediul privat vor primi și ei vouchere de vacanță, la fel ca bugetarii. Astfel, prin intermediul acestei legi angajații din mediul privat vor benefica de un voucher în valoare de 1450 de lei. Dacă până acum în mediul privat această facilitate era acordată doar opțional de către angajator, acum va deveni obligatorie.
Toți românii vor beneficia de vouchere de vacanță
Prin intermediul proiectului de lege care presupune acordarea obligatorie a angajaților din mediul privat vouchere anuale în valoare de 1450 de urmărește reducerea inegalității dintre angajații din mediul privat și bugetari.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
„Pe lângă eliminarea discrepanţelor dintre cele două categorii de salariaţi – bugetari şi cei din sectorul privat – valoarea voucherelor de vacanţă se întoarce practic în economie, iar consecinţele sunt pozitive pentru întreaga industrie a turismului şi activităţilor conexe (HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerţ)”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative privind
modificarea şi completarea OUG 8 2009 privind acordarea voucherelor de vacanță.Când vor merge angajații din mediul privat în concediu cu ajutorul voucherelor de vacanță
Citește și: Vouchere de vacanță pentru milioane de femei din România! De când sunt valabile
Proiectul de lege prin intermediul căruia se vor acorda vouchere în valoare de 1450 de lei celor 4,2 milioane de angajați din mediul privat a trecut tacit de Senat.
Următoarea etapă presupune decizia finală pe care o au deputații, iar ulterior președintele României urmează să promulge această lege, iar în momentul în care va apărea în Monitorul Oficial va fi pusă în vigoare.Această măsură nu va fi implementată imediat, ci de la începutul anului viitor. Astfel, proiectul prevede că, începând cu data de 1 ianuarie 2024, angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, anual, până la data de 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat. Modalitatea de plată a sumelor care reprezintă contravaloarea voucherelor de vacanță va fi stabilită de Guvern, în maximum 30 de zile de la promulgarea legii de către președintele României.
„Fiscalitatea ridicată atrage după sine și un grad de colectare redus. De exemplu, la CAS, statul român încasează doar 80% – 85% din totalul sumelor pe care ar trebui să le încaseze. În aceste condiții, este necesară identificarea de pârghii legislative prin care presiunea fiscală să devină cât mai redusă și care să încurajeze încheierea de contracte de muncă. De exemplu, pentru sectorul bugetar a fost instituită măsura prin care angajații din acest sector beneficiază, printre altele, și de vouchere de vacanță, în sumă de 1.450 lei anual. Voucherele de vacanță reprezintă și un mijloc prin care salariații își refac puterea și capacitatea de muncă și, astfel, înregistrează o productivitate crescută a muncii. Considerăm că acest mecanism poate fi extins și pentru cei circa 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, astfel încât să poată beneficia de vouchere de vacanță suportate din bugetul de stat, în valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care aceștia contribuie deja sub forma impozitului pe venit și/sau CAS”, se arată în expunerea de motive.