De la 1 august 2023, 14 alimente esențiale vor avea prețuri mai mici.
Din cauza scumpirilor foarte mari, românii se confruntă cu dificultăți în gestionarea cheltuielilor, motiv pentru care Guvernul României a hotărât să reducă prețurile la 14 alimente esențiale începând cu 1 august.
Scad prețurile alimentelor de bază
Pe data de 13 iulie, Marcel Ciolacu a avut o întâlnire cu fermierii și reprezentanții industriei alimentare pentru a discuta soluțiile care să atenueze impactul crizei economice din România. Ca urmare, s-a convenit să scadă prețul la anumite alimente esențiale, inclusiv pâinea, ouăle și laptele.
Începând cu 1 august, vor fi implementate măsuri cu scopul de a reduce prețurile la alimentele esențiale expuse pe rafturi.
În detaliu, se vorbește despre 14 produse esențiale. Aceste măsuri vor fi aplicate timp de trei luni, în timpul cărora se va evalua impactul lor.
În prezent, partidele aflate la guvernare au încredere că prețurile vor scădea semnificativ ca urmare a acestor măsuri.
Lista completă a alimentelor care se vor ieftini
- pâine albă simplă 300- 500 gr.
- lapte de vacă proaspăt 1.5% grăsime 1l
- brânză telemea de vacă vrac
- iaurt simplu lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr.
- făină albă de grâu "000" 1 kg
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
- zahăr alb tos 1 kg
- mălai 1 kg
- ouă găină calibru M 10 buc
- ulei floarea soarelui 1l
- carne proaspătă pui
- carne proaspătă de porc
- cartofi proaspeți albi
- legume proaspete vrac: roșii, castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia
- fructe proaspete vrac: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă
Astfel, cetățenii vor putea observa impactul acestei măsuri oficiale în magazinele alimentare, unde prețurile la 14 produse esențiale vor fi mai mici.
Conform unor surse politice, premierul Marcel Ciolacu speră că, cel puțin pentru o parte dintre produse, adaosul comercial să fie menținut la un nivel rezonabil.
În continuare, ANAF, Consiliul Concurenței și ANPC vor efectua verificări pentru a asigura respectarea acestor măsuri, iar sancțiunile aplicate celor care încalcă reglementările vor ajunge până la 2.000.000 lei.
Guvernul a evidențiat că este crucial să stabilească un dialog deschis cu fermierii și industria alimentară pentru a găsi cele mai eficiente soluții în susținerea pieței interne și în reducerea inflației.
Care vor fi limitele de adaos pentru comercianți
- maxim 20% la procesator, aplicată față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte
- maximum 5% practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul de distribuitori pe lanț și aplicată față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile operaționale
- maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul și cash&carry, aplicată față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului.
Citește și: Veste importantă pentru femeile cu pensii sub 1.125 de lei! Anunțul făcut de către Casa de Pensii