Veste bună pentru mamele care au copiii la școală! Pe ce data vor primi bursele sociale în 2023

Veste bună pentru mamele care au copiii la școală! Pe ce data vor primi bursele sociale în 2023

Veste bună pentru mamele care au copiii la școală! Iată în rândurile de mai jos ce categorii de elevi vor primi bursa socială.

Iată pe ce dată vor fi distribuite bursele sociale și ce elevi vor beneficia de ele în 2023!

Citește și: Ce categorie de femei va primi 15.000 de lei. Gabriela Firea a făcut anunțul

Pe ce dată intră bursele sociale 2023

În anul școlar 2022-2023, se vor acorda burse sociale elevilor înscriși în învățământul de stat, preuniversitar, care provin din medii defavorizate și se află într-o situație financiară specială.

O nouă tranșă de fonduri va fi transferată în conturile elevilor, părinților sau reprezentanților legali, în intervalul 12-16 iunie 2023.

Scopul bursei sociale pentru elevii vulnerabili este de a combate abandonul școlar în familii cu venituri mici sau inexistente, în familii monoparentale sau în cazul în care elevii se confruntă cu anumite boli sau afecțiuni, menționate în hotărârea de guvern.

Pentru anul școlar 2023-2024, valoarea bursei sociale va crește de la 200 la 300 de lei.

Categoriile de elevi care primesc burse sociale în 2023

În rândurile de mai jos vei găsi care sunt categoriile de elevi din învățământul preuniversitar, care pot beneficia de bursa socială:

Elevii proveniți din familii care nu realizează un venit mediu net lunar pe ultimele 12 luni pe membru de familie mai mare de 50% din salariul minim net pe economie după cum salariatul are în întreținere 0, 1, 2, 3, respectiv 4 sau mai mult de 4 persoan3;

Elevii orfani sau din familii monoparentale, care nu primesc pensie de întreținere din partea celuilalt părinte, pot  beneficia de bursă socială.

În plus, pot beneficia de bursă socială și elevii cu tată declarat necunoscut sau abandonați de părinți, asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție socială;

De asemenea, levii cu deficiențe/ afectări funcționale provocate de boli, tulburări sau alte afecțiuni, structurate tipologic conform Ordinului ministrului sănătății şi al ministrului muncii, protecției sociale și persoanelor vârstnice nr.

1.306/1.883/2016. În acest caz, sunt prevăzute mai multe boli, după cum urmează:

Boli şi tulburări ale sistemului nervos și ale funcțiilor mentale globale;

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Boli ale structurilor şi funcțiilor senzoriale;

Boli ale structurii laringelui şi funcțiilor sale;

Boli ale structurii sistemului cardiovascular şi ale funcțiilor sale;

Boli ale structurii aparatului respirator şi ale funcțiilor sale;

Boli ale structurii sistemului imunitar şi ale funcțiilor sale;

Boli ale structurii şi funcţiilor sistemelor digestiv, metabolic şi endocrin;

Boli ale structurii funcţiilor aparatului urinar cu sau fără insuficienţă renală cronică (IRC), indiferent de cauză;

Boli ale structurii şi funcţiilor aparatului locomotor şi corespunzătoare mişcării;

Boli ale structurii pielii, anexelor şi funcţiilor tegumentului;

Boala canceroasă (indiferent de localizare, inclusiv recidivele şi metastazele);

Boli genetice;

Transplantul de organe, ţesuturi şi celule, stările posttransplant;

Orice altă boală, tulburare sau afecţiune, de exemplu, cronică/ genetică/ care necesită tratament îndelungat pentru cel puţin 6 luni sau servicii de abilitare şi reabilitare pentru cel puţin 6 luni sau îngrijiri paliative şi care se înscrie în vreuna dintre categoriile enumerate la pct. I-XIII este luată în considerare.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Alte categorii de burse pentru elevi

Nu doar bursele sociale pentru elevi sunt singura sursă de venit pentru cei mici, deoarece există și alte categorii, printre care:

Bursa de performanță

În anul școlar 2022- 2023, bursa de performanță valorează 500 de lei și se acordă astfel:

Elevilor care au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației;

Elevilor care s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale;

Elevilor care au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, organizate de Ministerul Educației;

Elevilor care au obținut locurile I, II sau III la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României.

Bursa de studiu

Suma de 150 de lei pe lună reprezintă valoarea burselor de studiu acordate elevilor din familiile cu un venit mediu lunar.

În cazul elevilor de clasa a V-a, bursa de studiu este acordată doar în situația în care aceștia obțin calificativul "Foarte Bine" la toate disciplinele și nu au avut mai mult de 20 de absențe nemotivate în anul școlar 2021-2022.

Pentru elevii care au obținut o medie generală a anului școlar anterior cuprinsă între 7,50 și 9,50 și au avut cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior, se ia în considerare și venitul lunar pe membru de familie în ultimele 3 luni, care nu trebuie să depășească venitul net minim pe economie (1.524 lei).

În cazul elevilor de clasa a IX-a, se ia în considerare media de admitere la liceu și numărul de absențe din clasa a VIII-a pentru acordarea bursei de studiu.

Citește și: Ce categorie de femei nu mai beneficiază de 250 de lei din partea statului. Anunț de ultim moment



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Machiajul de vară. Trucuri de machiaj pentru un look fresh și rezistent în zilele toride de vară

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat