Veste bună pentru mamele din România! Statul oferă burse pentru elevi, în valoare de 300 de lei

Veste bună pentru mamele din România! Statul oferă burse pentru elevi, în valoare de 300 de lei
Veste bună pentru mamele din România! Statul oferă burse pentru elevi, în valoare de 300 de lei

Elevii din medii defavorizate au posibilitatea să primească burse sociale de la statul român, astfel încât să poată continua să învețe. Valoarea minimă a bursei sociale pentru anul școlar 2023-2024 este de 300 de lei pe lună, dar poate fi crescută în circumstanțe excepționale. Pentru a fi eligibil pentru o bursă socială, un elev trebuie să se încadreze în una dintre categoriile de vulnerabilitate definite de autorități.

Elevii din familii vulnerabile pot primi burse sociale de la statul român pentru a-și permite să-și continue studiile și pentru a preveni abandonul social. Cuantumul minim al bursei sociale este de 300 de lei pe lună, începând cu anul școlar 2023-2024, dar poate fi majorat în cazuri speciale. Aceste burse sunt acordate pe baza deciziei de stabilire a dreptului la ajutor de incluziune a familiei elevului, care este stabilită de agențiile pentru plăți și inspecție socială.

Lista elevilor proveniți din familii beneficiare de ajutor de incluziune este transmisă de aceste agenții.

Citește și: Vica Blochina a spus adevărul! Ce pensie alimentară plătește Victor Pițurcă pentru băiatul lor! ”Binele copilului e mai important decât binele meu”

Veste bună pentru mamele din România

Conform normelor în vigoare, elevii care beneficiază de burse sociale sunt protejați și în ceea ce privește confidențialitatea datelor personale.

Instituțiile de învățământ sunt obligate să păstreze confidențialitatea asupra identității, datelor personale și a informațiilor legate de situația de dificultate în care se află aceștia.

Familiile trebuie să îndeplinească condiții legate de venituri

Pentru a fi eligibili pentru o bursă socială, elevii trebuie să îndeplinească anumite criterii cu privire la venitul mediu net pe membru al familiei. Verificarea acestor venituri, declarate de părinți/tutori legali/reprezentanți legali ai elevilor minori, este realizată cu ajutorul unui document emis de organul fiscal din zona geografică a beneficiarului.

Acest document este utilizat pentru a verifica îndeplinirea condițiilor necesare pentru acordarea burselor sociale.

Pentru a beneficia de o bursă socială, elevii majori sau părinții/reprezentanții legali ai elevilor minori trebuie să completeze o cerere însoțită de documentele necesare și să o depună la unitatea de învățământ în primele 20 de zile lucrătoare ale anului școlar.

Pentru stabilirea venitului mediu net lunar al unei familii, se iau în considerare toate veniturile permanente obținute de membrii acesteia, inclusiv alocația complementară pentru copii și bursele primite de frații/surorile elevului.

Veste bună pentru mamele din România
Veste bună pentru mamele din România[Sursa foto: shutterstock]

Criteriile de acordare a burselor sociale

Conform Ordinului Ministerului Educației nr. 5379/2022, bursele sociale sunt acordate elevilor în baza criteriilor generale de acordare a burselor din învățământul preuniversitar de stat. Articolul 14 al acestui ordin prevede că bursele sociale se acordă elevilor care solicită acest ajutor în funcție de situația materială a familiei sau a susținătorilor legali. Ordinul definește anumite categorii de elevi care pot beneficia de bursele sociale conform prevederilor sale.

-Elevi proveniţi din familii care nu realizează un venit mediu net lunar pe ultimele 12 luni pe membru de familie mai mare de 50% din salariul minim net pe economie după cum salariatul are în întreţinere 0, 1, 2, 3, repectiv 4 sau mai mult de 4 persoan3;

-Elevi orfani sau din familii monoparentale, care nu primesc pensie de întreţinere din partea celuilalt părinte, elevi cu tată declarat necunoscut sau abandonaţi de părinţi asupra cărora a fost instituită o măsură de protecţie socială;

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

-Elevi cu deficienţe/ afectări funcţionale provocate de boli, tulburări sau alte afecţiuni, structurate tipologic conform Ordinului ministrului sănătăţii şi al ministrului muncii, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016. În acest caz, sunt prevăzute mai multe boli, după cum urmează:

-b oli şi tulburări ale sistemului nervos şi ale funcţiilor mentale globale;

-boli ale structurilor şi funcţiilor senzoriale;

-boli ale structurii laringelui şi funcţiilor sale;

-boli ale structurii sistemului cardiovascular şi ale funcţiilor sale;

-boli ale structurii aparatului respirator şi ale funcţiilor sale;

-boli ale structurii sistemului imunitar şi ale funcţiilor sale;

-boli ale structurii şi funcţiilor sistemelor digestiv, metabolic şi endocrin;

-boli ale structurii funcţiilor aparatului urinar cu sau fără insuficienţă renală cronică (IRC), indiferent de cauză;

Citește și: „Nu credeam că se va duce la cea mai bună prietenă a mea”. A putut Ozana Barabancea să îl ierte pe fostul ei soț pentru infidelitatea sa?- kanald.ro

Citește și: Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare- stirilekanald.ro

-boli ale structurii şi funcţiilor aparatului locomotor şi corespunzătoare mişcării;

-boli ale structurii pielii, anexelor şi funcţiilor tegumentului;

- boala canceroasă (indiferent de localizare, inclusiv recidivele şi metastazele);

 -boli genetice;

 -transplantul de organe, ţesuturi şi celule, stările posttransplant;

 -orice altă boală, tulburare sau afecţiune, de exemplu, cronică/ genetică/ care necesită tratament îndelungat pentru cel puţin 6 luni sau servicii de abilitare şi reabilitare pentru cel puţin 6 luni sau îngrijiri paliative şi care se înscrie în vreuna dintre categoriile enumerate la pct. I-XIII este luată în considerare.

Veste bună pentru mamele din România
Veste bună pentru mamele din România[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Cum se curăță pensulele de machiaj. Cele mai bune metode de curățare pentru a le păstra în stare impecabilă



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Cresc salariile acestor românce de la 1 iulie 2023. Cine va primi mai mulți bani

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Adevăratul motiv pentru care celebra actriță Fadik Sevin Atasoy a părăsit distribuția serialului Totul pentru familia mea, în care a jucat rolul Şengül! A fost nevoită să se retragă sau totul s-a întâmplat conform scenariului?

Imaginile durerii la înmormântarea Denisei! Ce s-a întâmplat cu tânăra ucisă de Șacalul din Constanța: "Inima și sufletul meu..."


Cookies