În acest an, se preconizează o reformă semnificativă a sistemului de pensii din România. Cu toate acestea, există îngrijorarea că numărul în creștere al pensionarilor va exercita o presiune tot mai mare asupra sistemului, care se bazează pe contribuțiile actualelor generații de angajați.
Cu toate acestea, primarul Craiovei, membră a Partidului Social Democrat, Lia Olguța Vasilescu, susține că această îngrijorare este înfundată și că sistemul de pensii este perfect sustenabil.
Cea mai bună veste despre sistemul de pensii din România
În 2023, sistemul de pensii din România va suferi o reformă semnificativă prin intermediul noii legi a pensiilor și prin clarificarea situației pensiilor speciale. În acest context, ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că a obținut aprobarea Comisiei Europene pentru eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, care fusese stabilit anterior în cadrul PNRR. Această modificare are scopul de a facilita explicarea viitoarelor creșteri și indexări ale veniturilor persoanelor în vârstă.
Primarul Craiovei și fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că sistemul de pensii din România este sustenabil, întrucât există "mai mulți salariați decât pensionari". Conform datelor furnizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, la sfârșitul anului 2022, numărul de salariați activi înregistrați în România era de 5.698.691 persoane, în timp ce numărul pensionarilor era de 4.787.920 persoane.
„Nimeni nu vine să-ți impună lucruri.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citește și: Veste importantă pentru femeile cu pensii mai mici de 1700 de lei! Vor primi bani în plus de la stat
Pensionarii nu au crezut că mai este posibil
Vasilescu a menționat că situația sistemului de pensii ar putea degrada doar în cazul în care statul nu gestionează mai eficient bugetul de stat sau acceptă fără discernământ condițiile impuse de Comisia Europeană.
„Deci, nu vedem de ce nu este sustenabil sistemul de pensii. Sigur că, la un moment dat, toate lucrurile acestea, dacă nu ești foarte bine stăpân pe situație și cu un pic de coloană vertebrală, ne aduci în situația pe noi ca stat, ca să-ți asumi niște lucruri pe care după generații întregi, să plătească.Se întâmplă ceva cu PIB-ul României și la ora actuală suntem la 50% pe datorie. Da, datoria publică a ajuns 50% din PIB, deci încă nu mai împrumutăm atât de mult, pentru că PIB-ul se contractă. Astfel, ajungem în situația în care va trebui să tăiem din pensii”, a spus primarul Craiovei.
Citește și: Anunț de ultim moment legat de pensii! Cum pot pensionarele să beneficieze de bani în plus