Veste bună pentru pensionare! Cine poate cumula pensia cu salariul sau alte venituri

Veste bună pentru pensionare! Cine poate cumula pensia cu salariul sau alte venituri

Află cine poate cumula pensia cu alte venituri, și ce condiții trebuie să îndeplinească!

Pensia cumulată cu salariul sau alte venituri din drepturi de autor sau din drepturi de proprietate intelectuală poate ajuta românii la mărirea veniturilor. Cu toate astea, nu toate pensiile pot fi cumulate cu salariul sau alte venituri, deși legea pune la dispoziție acest lucru.

Ce categorie de persoane poate cumula pensia cu salariul sau alte surse de venit

Cumulul de pensie cu alte surse de venit înseamnă ca o persoană care are parte de o pensie acordată din fondul public de pensii să obțină venituri și din alte surse. Legea 263/2010 referitoare la sistemul public de pensii precizează că persoanele care primesc anumite tipuri de pensii oferite din bugetul asigurărilor publice, pot realiza prin lege cumul pensie cu salariul sau cu alte venituri, dacă îndeplinesc câteva condiții.

Citește și: Crește salariul minim pe economie din 2024! Cât vor primi femeile lunar

Veste bună pentru pensionare [Sursa foto: freepik]

Astfel, legislația prevede că pensionarii sistemului public de pensii, indiferent de categoria de pensie de care au parte, pot cumula pensia cu venituri făcute din activități independente și din drepturi de proprietate intelectuală, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul lor.

I. Pensionarii pentru limită de vârstă și copiii, pensionari de urmaș, cu vârsta până la 16 ani, respectiv 26 de ani, dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, pot cumula pensia cu venituri obținute din activități dependente și independente, așa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

II. Pensionarii de invaliditate și pensionarii de urmaș încadrați în gradul I sau II de invaliditate, pensionarii beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate parțiale, și soțul supraviețuitor, încadrat în gradul I și II de invaliditate, beneficiar al unei pensii de urmaș, pot cumula pensia cu venituri obținute din activități independente și dependente, indiferent de nivelul acestora, cu excepția:

  • veniturilor obținute în baza unui contract individual de muncă;
  • veniturilor obținute în baza unui raport de serviciu (funcționar public);
  • veniturilor obținute de persoane care desfășoară activități în funcții elective sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.

Citește și: Ce se întâmplă cu femeile care au centrale de apartament! Câteva țări din UE au hotărât deja interzicerea centralelor termice

Veste bună pentru pensionare [Sursa foto: freepik]

III. Pensionarii cu pensia de invaliditate și pensia de urmaș încadrat gradul III de invaliditate pot cumula pensia cu venituri obținute din activități independente și dependente astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, dacă nu se trece peste jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă, obținute:

  • în baza unui contract individual de muncă;
  • în baza unui raport de serviciu (funcționar public);
  • de persoane care desfășoară  activități în funcții elective sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și de membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.

IV. Soțul supraviețuitor, beneficiar al unei pensii de urmaș, cu excepția celui încadrat in gradul I si II de invaliditate
poate cumula pensia cu venituri obținute din  activități dependente și independente, dacă nu depășesc 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat:

Citește și: Zodia care minte cel mai mult. Află care nativ este maestru al manipulării- kanald.ro

Citește și: Atenție! Cum va fi vremea în decembrie 2024, ianuarie și februarie 2025- stirilekanald.ro

  • în baza unui contract individual de muncă;
  • în baza unui raport de serviciu (funcționar public);
  • ca urmare a desfășurării unei activități în funcții elective sau care este  numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și în calitate de membru cooperator dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.

V. Consilierii locali/județeni pot cumula veniturile obținute din această calitate cu orice categorie de pensie.

 

 

 



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Ce se întâmplă cu femeile care au centrale de apartament! Câteva țări din UE au hotărât deja interzicerea centralelor termice

”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Ionel Ganea, fostul atacant al naționalei României, cercetat de polițiști după ce a bătut un vecin. Motivul scandalului

Rețeta de tartă cu cremă de migdale și pere a Gabrielei Cristea: „O să fie o nebunie, credeți-mă pe cuvânt.”

Gagea, pus la zid de Alexandra după schimbul de replici cu Julia. Ce a avut bruneta să-i reproșeze: „Poți, te rog, pe viitor să...”

Orașul din România care i-a impresionat pe britanici! „Mica Vienă” i-a cucerit pe străini cu prețurile mici și peisajele de basm