Nou ordin la Casele de Pensii din România! O nouă recalculare va avea loc la 1 ianuarie 2025.
O nouă recalculare a pensiilor se anunță de la 1 ianuarie 2025, pentru că valoarea punctului de referință, 81 lei, pe baza căruia se calculează pensiile, va fi majorată prin adăugarea ratei medie anuală a inflației. Noua lege a pensiilor stabilește că românii se vor bucura de noi venituri, iar acești indicatori vor fi anunțați de Institutul Național de Statistică. Indicele câștigului salarial mediu brut se calculează ca un raport între câștigul salarial mediu brut din anul de referință și cel din anul precedent.
Cum arată noua formulă pentru recalcularea pensiilor
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citește și: Anunț important pentru pensionarele din România! Când vor veni pensiile majorate în luna octombrie?
Noua formulă de calcul pentru legea pensiilor arată astfel: Se calculează valoarea punctului de referință de 81 de lei, înmulțit cu numărul total de puncte care include și punctele de stabilitate. Astfel, o persoană care a muncit timp de 40 de ani și acumulat 32 de puncte, ar avea în prezent o pensie de 2592 RON. De la 1 ianuarie, valoarea punctului de referință va fi ajustată cu rata inflației și cu 50% din creșterea salariului mediu brut, ceea ce va aduce calcule suplimentare.
Astfel, pensionarul care a muncit 40 de ani și acum la 32 de puncte, ar putea primi o pensie cu o 147 de lei mai mare decât în prezent. „De etapa numărul doi nu vor beneficia toți pensionarii, așa cum beneficiază de etapa unu, decât cei care se aflau în această situație, de au avut aceste venituri nepermanente și aici vorbim în principal de acordul global ca venit nepermanent, era o formă de retribuție înainte de 1989 și celelalte sporuri cu caracter nepermanent.Gândiți-vă numai la al 13-lea salariu. Ai luat o singură dată pe an, nu lună de lună. Deci acest spor nu influențează foarte mult salariul pe care îl ai deja luat în calculul pensiei, deci acolo creșterile sunt mai mici. Cele mai semnificative creșteri vor fi la acordul global, pentru că acolo, într-adevăr, mare parte dintre actualii pensionari au realizat acel plan care se dădea, că, de fapt, ăsta era acordul global. Ți se dădea un plan. Dacă făceai mai mult decât planul respectiv, aveai un salariu mai mare decât cel pe care îl avea efectiv înscris în carnetul de muncă, adică salariul de bază, și acolo noi trebuie să luăm acele sume care sunt mai mari decât sumele din acord, care sunt mai mari decât efectiv salariul pe care îl luăm la fiecare pensionari, salariu tarifar de încadrare”, a explicat șeful Casei de Pensii Publice (CNPP) Daniel Baciu.