Românii care primesc vouchere sociale au parte de o veste foarte bună. Ele vor putea fi folosite pentru achiziționarea medicamentelor.
Mai mulți deputați au propus acest proiect de lege, care are în vedere ca tichetele sociale acordate în momentul actual pentru achiziționarea alimentelor și meselor calde să se folosească și pentru cumpărarea medicamentelor.
Veste bună pentru români
Modificarea legislativă are ca scop persoanele vulnerabile, care, cu venituri destul de mici, să ajungă mai ușor la medicația de care au nevoie, deoarece au cerut includerea medicamentelor, pe lângă alimente, pe lista produselor ce se pot cumpăra cu banii de pe cardurile sociale respective.
Atunci când vine vorba despre alimentele care se eliberează cu prescripție medicală, din valoarea tichetelor respective va fi posibil să se plătească doar partea necompensată.
Dacă vorbim despre medicamentele care nu au nevoie de prescripție, din valoarea lor se pot achita doar medicamentele pe o rețetă primită de la medic.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Românii cu venituri nete lunare foarte mici sunt 2,5 milioane la număr, și, din fericire pentru ei, pot beneficia de aceste vouchere care să le facă traiul mai ușor decât este în momentul actual.
Cine beneficiază de aceste vouchere
Persoanele ieșite la pensie și persoanele cu dizabilități, care au venituri de până la 1700 de lei, familiile, cu minimum doi copii în întreținere, cele monoparentale, care au veniturile nete pe membru de familie de 675 de lei, și persoanele care nu au un acoperiș deasupra capului vor primi aceste vouchere.
Suma de care aceste persoane beneficiază este de 250 de lei, iar cardurile sunt alimentate o dată la două luni.
Creșterea plafonului de venit în 2023
Pachetele cu alimente pe care MIPE le livrează prin intermediul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate ar putea ajunge la mai multe persoane pe parcursul anului 2023. Guvernul face o analiză, având în vedere creșterea plafonului de venit la 200 de lei.
„Am încercat ca, în funcţie de plafonul de venit, să vedem cum se derulează mecanismul, să stabilim într-o primă etapă 2.000 de lei, dar probabil că după ce vom mai vedea cum se derulează mecanismul este posibil, dacă va aproba coaliţia şi se vor mai purta discuţii în acest sens, ca acest plafon de venit să se actualizeze. Analizăm în mod serios ca plafonul de venit să îl actualizăm. Avem un scenariu care merge până în 3.000 de lei. Aş vrea mecanismul să îl vedem la prima tranşă. Am discutat cu Comisia Europeană, în mecanismul de derulare şi implementare ei intervin doar dacă prevederile regulamentului Comisiei Europene sunt puse în discuţie. Este în momentul de faţă o decizie a Guvernului”, a transmis ministrul Marcel Boloș, potrivit infofinanciar.ro
Citește și: Ce dispozitiv trebuie să existe în casele românilor. Persoanele care nu îl au riscă amenzi de 1.000 de lei