Românii vor beneficia de 700 de lei de la stat, începând cu 1 februarie 2023. Însă, există o singură condiție pentru a încasa suma de bani, provenită din cardurile de energie!
Statul urmează să dea oamenilor, de la 1 februarie, 700 de lei. Mai exact, conform ultimelor modificări din actul normativ, în perioada 16 ianuarie – 1 februarie se vor împărți asociațiilor de proprietari scrisoarea prin care se arată asociațiilor metodologia de utilizare a certificatului de validare a datoriilor, și
Citește și: Veste neplăcută pentru viitoarele mămici! Indemnizația de maternitate ar putea fi plafonată
Citește și: „Este abuz.” Care este pensia lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri nu este mulțumit
Cardurile de energie vor fi împărțite populației de la 1 februarie 2023, în două tranșe: 700 lei/semestru, se oferă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023; 700 lei/semestru, se dă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Cum se obține certificatul de validare a datoriei
După obținerea cardurile de energie, beneficiarii de sprijin care locuiesc la bloc se vor adresa asociațiilor de proprietari pentru primirea certificatelor de validare a datoriei. Asociațiile de proprietari sau locatari vor solicita beneficiarului de sprijin acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal. Mai apoi, în baza certificatelor de validare a datoriilor eliberate și înregistrare de asociațiile de proprietari/locatari, se pot face plăți prin serviciul de mandat poștal dacă ele sunt însoțite de cardul de energie și actul de identitate.
Ce trebuie să conțină certificatele de validare a datoriilor
În certificatele de validare a datoriilor trebuie să se regăsească cel puțin următoarele lucruri:
a) datele de identificare ale beneficiarului de sprijin pentru compensarea prețului la energie;
b) suma datorată de beneficiarul de sprijin pentru consumul de energie termică furnizată în sistem centralizat;
c) datele de identificare ale asociației de proprietari/locatari și contul bancar al acesteia;
d) perioada de consum;
e) datele de identificare ale furnizorului de energie termică.
Citește și: Statul oferă 6.789 de lei. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul
Răspundere penală și civilă pentru falsificarea certificatelor
Așadar, falsificarea certificatelor de validare a datoriilor, sau folosirea lor într-un mod necorespunzător atrag răspunderea civilă și penală a persoanelor care se fac vinovate de această stare de fapt.
Asociațiile de proprietari sau locatari au sumele transmise prin mandat poștal de la Compania Națională „Poșta Română“ – S.A, operează încasarea lor în numele beneficiarilor de sprijin, operează în evidențele contabile plata datoriei beneficiarului față de energia termică și virează sumele la furnizorii de energie termică la termenele prevăzute în contractele de furnizare sau anticipat.