Recalcularea pensiilor speciale a devenit un subiect extrem de dezbătut în ultima perioadă. Într-o analiză mai amănunțită, se explică cum modul în care a fost gândită reforma îndreaptă proiectul de lege către un eșec.
Cei de la CCR au respins orice inițiativă care a dus la diminuarea de venituri. Guvernul a acceptat rapid proiectul de lege privind „ajustarea” pensiilor speciale, printr-o procedură în care nici măcar nu a pus, transparent, în dezbatere publică actul normativ care urma să fie trecut de Executiv.
Citește și: Angajații vor avea o minivacanță de 4 zile în ianuarie 2023. Guvernul a hotărât să facă punte
Citește și: Câți bani trebuie să cheltui pentru a cumpăra trei ani de vechime la pensie, începând cu 1 ianuarie 2023
Există șanse de a nu trece de Curtea Constituțională
La început, în discuții era vorba despre posibilitatea recalculării doar la magistrați, însă cu atenție, pentru a nu fi diminuate veniturile.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
„O să aibă procese și o să se întâmple ca până acum. Eu nu știu dacă va trece de Curtea Constituțională dacă există o prevedere a recalculării pensiilor de serviciu. Uitați-vă și pe deciziile anterioare. Eu cred că se poate corecta și fără recalculare. Ar putea fi o impozitare cuminte, înțeleaptă”, a explicat Lăzăroiu pentru sursa menționată anterior.
Citește și: Vești proaste pentru pensionari! Se vor recalcula pensiile
Augustin Zegrean a atras atenția asupra problemei recalculării
Mai mult decât atât, Augustin Zegrean, fost șef al CCR, a atras atenția cu privire la problema recalculării.
„Pensiile aflate în plată nu pot fi modificate, ca și cuantum. Dacă proiectul de lege se referă doar pentru viitor, nu ar fi o problemă. Însă nu poți să vii să modifici în civil prevederi care se aplică la ceva din trecut ”, a afirmat Zegrean.
Pe lângă problema recalculării, proiectul de lege are încă o problemă, de formă. Mai exact, e un singur proiect, însă sunt șapte categorii socio-profesionale vizate, iar în cazul unora, forul decident e Senatul, iar în cazul altora, forul decident e Camera Deputaților. În urmă cu mai mulți ani, proiecte de lege asemănătoare au picat la Curte pentru această problemă de procedură.