Românii vor avea parte de o veste cu adevărat bună, deoarece acum se pot pensiona mai devreme cu doi ani și șansa să plătească penalități este din ce în ce mai mică.
Românii care se pot pensiona cu doi ani înainte de limita de vârstă sunt cei care au locuit perioade mai lungi în zonele afectate de poluare remanentă produsă de prepararea și arderea cărbunelui și a extracției.
Veste importantă pentru românce
Atunci când vine vorba despre românii care pot alege să se pensioneze cu doi ani înainte, se va mai adăuga un nume, potrivit unei noi propuneri de modificare a legii.
Așadar, persoanele care locuiesc în localitățile regăsite pe listă se pot pensiona cu doi ani mai devreme, fără să primească niciun fel de penalizare.
Pe listă se va adăuga localitatea Codlea din județul Brașov, zonă care a fost poluată destul de mult pe o perioadă lungă.
După ce a fost înființată Uzina „Colorom” în anul 1878, în această zonă a început să apară și poluare, iar până când aceasta a ajuns să se desființeze definitiv, angajații rămași erau în număr de 2.500.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Pentru ca producția de coloranți să se realizeze se foloseau substanțe foarte toxice care erau foarte periculoase pentru sănătatea persoanelor care locuiau în zonă, precum: clor, fluor, fosgen, benzidine, eniline, nitrobenzen, acizi (sulfuric, azotic, clorhidric, acetic), dimetilsulfat,
naftalină, sodă caustică, sodă calcinată.De-a lungul timpului, mulți angajați au avut probleme de sănătate, din cauza substanțelor toxice.
Articolul 65 din Legea 263/2010
Astfel, articolul 65 din Legea 263/2010 introduce posibilitatea ca vârsta de pensionare să fie redusă cu doi ani fără penalizare pentru persoane care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare.
"Lege pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Articol unic. – Alineatul (5) al articolului 65 din Legeanr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:
Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracției şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu
Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Abrud, Avram lancu. Baia de Arieş, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană şi Ziatna din judeţul Alba, Băiţa din judeţul Bihor, Bacău şi Oneşti din judeţul Bacău, Maieru, Rodna şi Şanţ din judeţul BistriţaNăsăud, Crizbav, Feldioara, Victoria, Făgăraş şi Codlea din judeţul Braşov, Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul Caraş-Severin, Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, lara şi Turda din judeţul Cluj, Năvodari din judeţul Constanţa, Baraolt din judeţul Covasna, Târgovişte şi Titu din judeţul Dâmboviţa, Işalniţa din judeţul Dolj, Galaţi din judeţul Galaţi, Brăneşti, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, loneşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Urdari şi Turceni din judeţul Gorj, Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie,Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliucu Inferior, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara, Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, Săvineşti din judeţul Neamţ, Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, Broşteni, Crucea, lacobeni, Ostra, Stulpicani şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, Fârdea, Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, Tulcea şi Mina Altân Tepe din judeţul Tulcea, Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul localităţii în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)", se arată în lege.