Află din rândurile următoare cine poate cumula pensia cu alte venituri.
Pensionarii din România trebuie să aibă în vedere anumite modificări făcute recent în ceea ce privește sistemul de acordare al pensiilor.
Pensionarii pot cumula pensia cu alte venituri
Citește și: Vești bune pentru pensionarele din România! Cu cât vor crește pensiile de la 1 ianuarie 2025?
Potrivit noilor reglementări, pensionarii din sistemul public de pensii pot să își cumuleze pensia cu venituri provenite din anumite activități. Printre aceste venituri se includ:
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
- Venituri din activități care implică plata contribuțiilor la asigurările sociale, în conformitate cu Codul fiscal.
- Activități de prestator casnic, reglementate de Legea nr. 111/2022, pentru care se plătesc contribuții sociale, fără limită maximă de venituri.
O noutate introdusă de Legea nr. 360/2023 este că și pensionarii de invaliditate pot cumula pensia cu alte venituri, indiferent de gradul de invaliditate.
Situații în care cumulul pensiei cu alte venituri nu este permis
Chiar dacă legea a devenit mai flexibilă, există și cazuri în care nu este permis cumulul pensiei cu alte surse de venit. Conform noilor prevederi, nu pot cumula pensia cu alte venituri:
- Soțul supraviețuitor care primește pensie de urmaș și câștigă venituri lunare mai mari decât salariul minim brut pe economie (3.700 lei începând cu 1 iulie 2024).
- Pensionarii anticipați care obțin venituri din contracte individuale de muncă sau din raporturi de serviciu.
De asemenea, persoanele care dețin funcții publice, elective sau numite în autorități executive, legislative sau judecătorești nu pot cumula pensia anticipată cu veniturile obținute pe perioada mandatului. Aceeași interdicție se aplică și membrilor cooperativelor meșteșugărești, având aceleași drepturi și obligații.
Recalcularea pensiei pentru stagii suplimentare de cotizare
Pensionarii pentru limită de vârstă care continuă să contribuie la sistemul public de pensii după pensionare pot solicita recalcularea pensiei anual, adăugând la aceasta stagiul suplimentar de cotizare. Cu toate acestea, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) menționează că stagiul realizat în regim de cumul nu va fi luat în considerare la calculul punctajului de stabilitate.
Aceste modificări legislative au scopul de a flexibiliza regimul pensiilor și de a permite pensionarilor să își completeze veniturile în mod legal, respectând anumite condiții clare.
CNPP încurajează pensionarii să se informeze temeinic despre noile reguli și să consulte specialiști pentru a înțelege cum se aplică aceste schimbări în funcție de situația lor specifică.