Legislația privind ajutorul temporar pentru plata facturilor la energie, în valoare de 1.400 de lei, urmează să se modifice.
Potrivit unui proiect de ordonanță, aflat de puțin timp în dezbatere publică, plata facturilor la energie, cu ajutorul cardurilor în valoare totală de 1400 de lei, urmează să se modifice.
Acest proiect aduce o serie de schimbări legate de regulile acordării ajutorului pentru energie.
Ajutorul pentru energie nu mai poate fi folosit la plata penalităților
Citește și: Pensii mai mari pentru femeile din România care au lucrat în grupa I și II de muncă
Conform proiectului de lege, „ plățile pentru datoriile față de furnizorii de energie nu pot include penalități sau alte daune/ interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin ”.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Astfel, banii de la stat vor trebui folosiți pentru a acoperi doar valoarea facturii curente, nu și a altor penalități la energie electrică.
Mai mult decât atât, facturile pentru energie trebuie emise exclusiv pe numele unei persoane, nu pe numele firmei, pentru a beneficia de ajutorul în valoare de 1400 de lei, care poate fi folosit pentru plata facturilor la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
Ce se întâmplă cu cei cu venituri sub 2000 de lei
Citește și: Ajutor de stat pentru femeile din România care își doresc să devină mame! Cine poate beneficia
Viitoarea ordonanță presupune și ca sprijinul financiar acordat celor cu venituri mici să se poată folosi și pentru plata facturilor în cazul mai multor surse de energie.
Momentan, proiectul de OUG se află în discuție, iar acesta trebuie adoptat de către Guvernul României și publicat în Monitorul Oficial pentru a se pune în aplicare.
De asemenea, tot acum se stabilește și o procedură aplicabilă în cazul în care un beneficiar al ajutorului își schimbă domiciliul.
Banii vin pe un card de energie, cu excepția celor pentru achiziția lemnelor de foc, iar plățile se pot efectua printr-un mandat poștal, direct la poștaș sau la oficiile poștale.
Mai mult decât atât, cei care beneficiază de carduri de energie își pot plăti facturile cu ajutorul unei aplicații puse la dispoziție de Poșta Română.