Există o categorie de persoane care va primi mai puțini bani, conform noilor măsuri luate de Guvern pentru a acoperi deficitul bugetar.
Guvernul a început să implementeze o Ordonanță de Urgență care are ca scop simplificarea cheltuielilor din sectorul bugetar.
Ce bugetari sunt vizați de aceste măsuri
Ministrul Finanțelor este de părere că statul trebuie să gestioneze mai responsabil banii publici.
„Voucherul de vacanţă să ştiţi că nu era doar voucherul de vacanţă, era şi indemnizaţie de vacanţă pentru sectorul public.Rămâne doar voucherul de vacanţă. Se elimină indemnizaţia de vacanţă şi se limitează cuantumul până la care se acordă voucherul de vacanţă la sub 10 mii de lei brut.
Cu toate acestea, este important de menționat că angajații instituțiilor de forță și ai serviciilor secrete vor continua să primească indemnizația de hrană, contrar celorlalte categorii de bugetari care vor fi afectate de noua măsură.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
,,Cu excepția personalului Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției- Administrația Națională a Penitenciarelor, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază și Serviciului de Telecomunicații Speciale, precum și a personalului poliției locale care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană.”, a mai explicat ministrul.
Ce prevede ordonanța
,,Art. XI 1.Alin.(2) al art.1 din OUG 8/2009 pentru acordarea voucherelor de vacanță cu modificările și completările ulterioare publicată în Monitorul Oficial al României nr. 110 din 24 februarie 2009 se modifică și se completează după cum urmează: (2) Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art.
Începând cu anul 2024 prevederile alin.(4), (5) și (6) ale art.26 din Legea 157/2017 privind salarizarea personalului finanțat din fonduri publice publicată în Monitorul Oficial al României nr. 492 din 28 iunie 2017 se suspendă pe perioada anului calendaristic 2024;
Art. XII Alin.(1) al art.18 din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului finanțat din fonduri publice publicată în Monitorul Oficial al României nr. 492 din 28 iunie 2017 se modifică și se completează după cum urmează:
(1) Începând cu 1 ianuarie 2024, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, pentru personalul încadrat ale căror venituri salariale brute lunar sunt sub 10.000 lei inclusiv, indemnizații de hrană la nivelul anual a două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată, cu excepția personalului Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției- Administrația Națională a Penitenciarelor, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază și Serviciului de Telecomunicații Speciale, precum și a personalului poliției locale care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, republicată, cu modificările și completările ulterioare.'', citează stiripesurse.ro.
Citește și: Veste tristă pentru femeile cu pensii sub 1.700 de lei. Voucherele pentru alimente ar putea fi tăiate