În mai puțin de o lună și jumătate studenții vor merge la cursuri.
O mare parte dintre studenții care vor păși pragul facultății în mai puțin de o lună jumătate au optat pentru o facultate care se află la distanță față de domiciliul lor actual. Astfel, tinerii vor fi nevoiți să-și caute chirie în orașul unde vor urma studiile de licență.
Ce se întâmplă cu prețul chiriilor
Citeste si: TOT ce trebuie să știi despre aparatul dentar
Chiriile încep să se scumpească în marile centre universitare din România. Acest lucru constituie o veste tristă pentru studenții care încă nu și-au găsit chirie și au lăsat acest lucru pe ultima sută de metrii.
Proprietarii de imobile de închiriat profită de începerea anului universitar și au scumpit drastic prețurile chiriilor.
Care sunt cele mai scumpe zone pentru chirii
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Majoritatea studenților își caută chirie în zonele din jurul facultăților. Pentru a ajunge repede la cursuri, tinerii optează pentru zonele unde au acces la mijloacele de transport în comun.
În București, cele mai căutate zone sunt: Grozăvești, Politehnica și Lacul Tei. Prețul în aceste locuri poate ajunge la 430 euro pentru un apartament cu 2 camere și 350 euro pentru o garsonieră.
În Cluj-Napoca cea mai căutată zonă pentru studenți este Mărăști, unde un apartament cu 2 camere se închiriază cu 450 de euro.
În Iași, prețul unui apartament cu 2 camere situat în centrul orașului ajunge la 350 de euro.
Care este cel mai scump oraș
Citeste si: Cu ce se mănâncă nachos. Ce fel de toppinguri alegi pentru acest preparat
În ceea ce privește prețul chiriilor, dar și al nivelului de trai, cel mai scump oraș este Cluj-Napoca. Acesta are atât zone la periferia orașului, unde prețurile la chirii sunt mai accesibile, dar și zone centrale, unde s-au înregistrat cele mai mari creșteri în privința prețului chiriilor.
Următoarele orași din clasamentul chiriilor sunt Constanța și Timișoara.
Ce soluții adoptă studenții pentru prețul crescut al chiriilor
Citeste si: În cât timp fierbe gulia. Care este secretul gospodinelor?
Deoarece bugetul tinerilor nu se potrivește cu prețul crescut al chiriilor, au încercat să găsească mai multe variante pentru a-și permite să studieze în orașul dorit. O primă opțiune pe care o adoptă tinerii este statul la cămin.
Din păcate, numărul mic de cămine este una dintre probleme cu care se confruntă orașele universitare, iar condițiile din cămin cât și distanța mare dintre acestea și facultate îi descurajează pe studenți atunci când vor să opteze pentru statul la cămin.
O altă soluție pe care au adoptat-o tinerii a fost aceea de a închiria un apartament și a sta cu mai mule persoane, astfel prețul chiriei s-ar împărți la numărul de persoane.