Pot exista diferențe destul de mari atunci când vine vorba despre doi pensionari români, care au muncit în aceleași condiții și au aceeași vechime în muncă. Astfel, din cauza unei legi, diferențele respective pot ajunge până la 1.700 de lei lunar.
Bogdan Hossu, lider sindical, a discutat în urmă cu puțin timp despre diferențele respective, fiind de părere că toată situația a fost făcută în urma unei iresponsabilități ale decidenților politici.
„Reforma propriu-zisă a pensiilor s-a făcut în 2000, când s-a trecut de la un sistem când se calcula sistemul de pensionare raportat la cea mai bună perioadă de cinci ani de activitate, la sistemul de contributivitate, adică în funcție efortul
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Totodată, liderul a precizat că „era garantat că rata de înlocuire a pensiei trebuie să fie de minimum 45%, tocmai pentru a da posibilitatea de a nu schimba radical forma de viață cotidiană, în momentul în care ajungi pensionar”, dar „în 2000, contribuțiile vărsate împreună erau de 35%, ca astăzi să avem 25% din care se mai ia 3,75% către Pilonul II de pensii, deci practic, la Pilonul I rămân 21,25%”.
În plus, sindicalistul a accentuat faptul că decalajul respectiv a fost extrem de mare, făcând referire la ce putea susține o persoană în momentul în care era salariată și ce mai poate susține cu puțin peste 20% din venituri la pensionare.
Diferențe în privința pensiilor, care pot ajunge până la 1.700 lei
Totodată, din spusele lui Bogdan Hossu, un alt element care a făcut disensiune este reprezentat de coeficientul de corecție.
„Rezultatul este că, în funcție de anul de ieșire la pensie, din 2010 încoace, pe lângă punctajul acumulat, ți se înmulțește punctajul final cu încă un coeficient, care se calculează în funcție de creșterea salariului mediu pe economie cu doi ani în urmă. Rezultatul este că, în momentul în care, în 2017, s-a aplicat ordonanța de transfer de taxe de la angajator la angajat, salariul mediu pe economie brut a crescut spectaculos, drept pentru care coeficientul de corecție a crescut de la 1,03 la 1,41. Dintr-un foc, toți cei ieșiți la pensie din 1 ianuarie 2020, au primit o creștere cu 41% a sistemului de pensie proprie față de punctajul respectiv. Prin urmare, există în plată astăzi oameni care au lucrat în aceleași condiții, cu același punctaj, dar, din cauza datei diferite a deciziei de pensionare, au în plată o pensie diferită. Dacă la munca în condiții normale, vorbim despre o diferență la pensie de cam 600 de lei, în cazul condițiilor speciale de pensie, diferența poate ajunge la 1.600 – 1.700 de lei ”, atenționează Bogdan Hossu.
Citește și: Vești privind plata facturilor la energie 2023. Când se pot efectua plăţile