În țara noastră, pensiile de până în 2000 de lei nu sunt impozabile, însă există o posibilitate ca pragul să crească la 3000 de lei, iar sumele lunare primite pentru pensionari ar putea să se mărească. Iată despre ce este vorba!
În urmă cu puțin timp, PNL a depus la Camera Deputaților un proiect de lege prin care se cere câteva modificări aduse Codului Fiscal. De asemenea, liberalii ar vrea să majoreze plafonul care hotărăște venitul impozabil lunar din pensii.
”În temeiul prevederilor art. 74 din Constituția României, republicată, vă înaintăm Propunerea Legislativă pentru modificarea și completarea legii nr. 227/2015, privind Codul Fiscal, spre a fi supusă dezbaterii și aprobării Parlamentului României”,
Citește și: Româncele care au lucrat în străinătate, pensie mai mare! Decizie de ultimă oră luată de Ministrul Muncii
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Lista îi are în vedere și pe Raluca Țurcan, Florin Roman și Bogdan Huţucă, iar deputații vor schimbarea articolului 100 din legea 227/2015.
Ce trebuie să știe româncele despre suma de bani în plus la pensie
Mai mult decât atât, principalul motiv pentru mărirea pragului de neimpozabilitate este faptul că acesta nu a fost ajustat de câțiva ani, iar ulterior, inflația anuală a crescut considerabil, la fel și punctul de pensie. Așadar, marea majoritate a pensiilor din țara noastră sunt peste 2000 de lei, dar tot majoritatea sunt sub 3000 de lei.
„În ultimii cinci ani nu au mai intervenit ajustări asupra acestui plafon care stabilește venitul impozabil lunar din pensii, deși inflația anuală a variat între 3% și peste 14%. Mai mult decât atât, majorările succesive ale punctului de pensie operate în perioada 2017-2022, au determinat creșterea veniturilor din pensii peste plafonul de 2000 de lei pentru mulți pensionari, majorări care, în parte, au fost sterilizate de aplicarea impozitului lunar din pensii pentru sumele care depășeau 2000 de lei. În contextul creșterii accelerate a prețurilor de consum și al erodării puterii de cumpărare a persoanelor vârstnice cu pensii mici, propunem majorarea de la 2000 de lei la 3000 de lei a sumei prevăzute la alin 1, art 100, ca formă de compensare parțială a inflației din ultima perioadă”,
De asemenea, impactul bugetar al măsurii, potrivit inițiatorilor, ar fi de 87,49 milioane de lei lunar, sau aproape un miliard de lei anual, însă valoarea respectivă poate fi acoperită cu ușurință din „creșterea veniturilor bugetului de stat, peste prognoze, din TVA, taxe și alte impozite fiscale”.
Citește și: Se dau vouchere pentru alimente femeilor din România. Când vor fi livrate pachetele de la Guvern