Vești bune pentru angajate! Ce modificări se iau în calcul pentru pensie, dacă ai avut concediu de creștere a copilului!

Vești bune pentru angajate! Ce modificări se iau în calcul pentru pensie, dacă ai avut concediu de creștere a copilului!

Anunț important pentru angajatele din România! Sunt luate în considerare ca perioade de cotizare pentru pensie câteva tipuri de concedii.

Câteva tipuri de concedii se calculează în dosarul de pensie, respectiv concediile de odihnă, de incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, precum și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copilului. De asemenea, se au în vedere și perioadele în care salariații sunt în anumite concedii precum de stagiu de cotizare și, prin urmare, de vechime în muncă pentru stabilirea dreptului la pensie, potrivit Avocat.net

Ce modificări se iau în calcul pentru pensie

Concediu de odihnă

Salariații își pot lua în fiecare an cel puțin 20 de zile libere, potrivit Codului muncii, iar perioada de concediu este calculată la stagiul de cotizare.

Dacă vor fi oferite, prin legi speciale sau prin contractul de muncă, mai multe zile de concediu de odihnă anual se aplică același principiu.

„Absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă”, prevede Codul muncii.

Cu alte cuvinte, doar concediile fără plată nu se vor lua în calcul pentru vechimea în muncă, însă nu și cele de odihnă.

Citește și: Tichete de creșă 2023! Mămicile vor încasa 600 de lei lunar, chiar înainte de Paște! Luna aprilie aduce vești bune!

Vești bune pentru angajate [Sursa foto: freepik]

Concediu pentru incapacitate de muncă

Concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă, pentru accidente de muncă sau boli profesionale, se oferă cu ajutorul unui certificat medical, potrivit dispozițiilor Legii nr.

346/2002 în privința asigurării pentru accidente de muncă și boli profesionale. De asemenea, perioada în care contractul de muncă al salariatului aflat în respectivul concediu se suspendă este considerată vechime în muncă. Totodată, perioada concediului e recunoscută expres în Legea pensiilor ca perioadă de cotizare, deși este necontributivă.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

„Perioada de suspendare a contractului individual de muncă în cazul concediului pentru incapacitate temporară de muncă datorată producerii unui accident de muncă sau boală profesională se consideră vechime în muncă”, prevede Legea nr. 346/2002.

Pe perioada concediului se oferă și o indemnizație, pe o perioadă de 183 de zile în intervalul de un an, socotită din prima zi de concediu medical.

Concediile pe care le pot lua părinții pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copiilor

Concediul  de creștere a copilului, cel de risc maternal, concediul de maternitate, cel de acomodare, cel pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și cel paternal se iau în considerare drept perioade de cotizare pentru pensie, potrivit unor specialiști din societatea de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații.

A. Concediul de risc maternal se oferă gravidelor, femeilor care au născut în urmă cu puțin timp și celor care alăptează, în momentul în care la locul de muncă există riscuri pentru securitatea/sănătatea salariatelor ori repercusiuni asupra sarcinii/alăptării. Pe perioada acestui concediu se dă o indemnizație de 75% din media veniturilor din ultimele șase luni dinaintea acestuia, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 96/2003.

B. Concediul de maternitate este luat de salariatele care urmează să nască, oferit împărțit între perioada de sarcină și cea de lăuzie (în total, cel mult 126 de zile). De asemenea, și în acest caz se dă o indemnizație, de 85% din media veniturilor din ultimele șase luni.

Citește și: Veste bună pentru femeile care vor să adopte un copil! Modificări privind concediul de acomodare

Citește și: Cum a aflat Daniela Iliescu că este însărcinată: Culiță Sterp în culmea fericirii „Îs două? Nu cred”- kanald.ro

Citește și: Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...- stirilekanald.ro

Vești bune pentru angajate [Sursa foto: freepik]

C. Concediul paternal este singurul concediu care aparține exclusiv taților, fiind reglementat în Legea nr. 210/1999. Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de cinci zile lucrătoare, în primele opt săptămâni de la nașterea copilului, având dreptul să fie plătit pe perioada acestui concediu.

D. Concediul de creștere a copilului, ce poate fi acordat oricăruia dintre părinți, este cel mai mare dintre acestea, fiind de până la doi ani (trei ani, în cazul copilului cu handicap). Potrivit OUG nr. 111/2010, indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului. Perioada acestui concediu e recunoscută expres în Legea pensiilor ca perioadă de cotizare, chiar dacă e necontributivă.

E. Concediul de acomodare pentru cei care adoptă este de cel mult un an, potrivit Legii nr. 273/2004, iar cuantumul indemnizației de acomodare reprezintă 85% din veniturile realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani și nu poate fi mai mică de 1.787 de lei și nici mai mare de 8.500/lună.

F. Angajații au dreptul și la un concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la șapte ani, conform OUG nr. 158/2005. În cazul copilului cu handicap însă, pentru afecțiunile intercurente, concediul este până la împlinirea vârstei de 18 ani. Pentru acest tip de concediu există dreptul la o indemnizație lunară de 85% din baza de calcul, care este determinată ca medie a veniturilor lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară. Mai nou, acest tip de concediu medical se acordă, mai nou, și pentru situațiile în care copilul cu vârsta de până în 18 ani este carantinat sau izolat din cauza unor boli infectocontagioase.



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

Care este vârsta potrivită pentru a începe școala? Mamele trebuie să știe care este rolul clasei pregătitoare

Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

Bate sau nu Jador femeile?! Adevărul spus de manelist la "40 de intrebari cu Denise Rifai"

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Răsturnare uluitoare de situație în Casa iubirii! Moldo și Kiprianos, în pragul eliminării! Cine a părăsit emisiunea? Andreea Mantea a făcut anunțul tulburător

Rezultate oficiale alegeri prezidențiale 2024. Călin Georgescu, pe primul loc cu peste 2 milioane de voturi, după numărarea a 99,9% din procesele verbale. Elena Lasconi îl depășește pe Marcel Ciolacu în lupta pentru locul 2 - HARTA votului