Guvernul României a hotărât pe data de 1 martie 2023 să se majoreze cu aproape 14% indemnizația de șomaj, indemnizația pentru creșterea copilului și venitul minim garantat. Iată despre ce este vorba!
Marius Budăi a anunțat, în urmă cu puțin timp, că urmează ca un milion de cetățeni români să aibă parte de majorări care intră în vigoare de la 1 martie 2023. Mai precis, este vorba de alocația pentru susținerea familiei, indemnizația lunară și bugetul lunar complementar pentru adulții cu handicap, indemnizația de sprijin, indemnizația lunară pentru tineri, cuantumul minim al indemnizației pentru creșterea copilului și nu numai.
„Vorbim de actualizarea anuală a inflației, actualizare care are un impact pozitiv asupra indicatorului social de referință, care este în componența unor beneficii de asistență socială care se raportează la acest indicator.
Vorbim aici de venitul minim garantat, de alocația pentru susținerea familiei, de indemnizația lunară și bugetul lunar complementar pentru adulții cu handicap, de prestație socială pentru copii cu handicap, de alocația lunară de plasament și indemnizația de sprijin, indemnizația lunară pentru tineri, cuantumul minim al indemnizației pentru creșterea copilului, indemnizația minimă de concediu de adopție și de acomodare pentru cei care adoptă copii, indemnizația pentru sprijin pentru adopție.
De asemenea, Ministrul Muncii a asigurat faptul că nu există niciun dubiu în legătură cu data specificată.
Indicatorul social de referință la vechea valoare era la 525,5 lei, iar de la 1 martie este 598 de lei.Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
„Nu există niciun dubiu că se vor actualiza de la 1 martie, pentru că au fost anumite discuții, că ar putea să nu se indexeze toate aceste venituri cu rata inflației. Nu există niciun dubiu. Indicatorul social de referință la vechea valoare era la 525,5 lei, iar de la 1 martie este 598 de lei”, a punctat Marius Budăi.
Indemnizațiile au crescut cu 14%
Familiile și persoanele singure care nu dispun de ajutor financiar, precum și alte categorii vor beneficia, începând cu luna martie, de venituri crescute față de cele primite până acum deoarece indicele social de referință, în raport de care se stabilesc anumite ajutoare și indemnizații, se actualizează, din oficiu, la fiecare dată de 1 martie, cu rata medie
Cu toate astea, atunci când vine vorba de familiile cu mai mult de cinci membri componenți, la cei 630 de lei se vor adăuga în plus 44 de lei pentru fiecare persoană. Alocația de susținere familială va fi mai mare din martie 2023, deoarece, în funcție de veniturile pe care le au și de numărul membrilor componenți, familiile și persoanele singure pot beneficia o alocație de susținere familială cuprinsă între 90 de lei și 512 lei față de 79-450 de lei, în prezent.
Citește și: Femeile primesc o veste tristă! Vor creşte crește taxele și impozitele!
De creșterea cu 13,8% a ISR vor avea parte și șomerii care au dreptul la indemnizații de șomaj. Mai exact, persoanele care au între 1 și 3 ani vechime în muncă vor beneficia, de luna viitoare, de valoarea ISR-ului de 598 de lei, și nu de 525,5 lei. Cu toate astea, românii care au minimum trei ani de activitate, la valoarea de 598 de lei a ISR-ului se va adăuga procentul cuprins între 3 și 10 la sută din media salariilor pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, procentul fiind în funcție de vechimea în muncă.
Mai mult decât atât, o categorie de părinți aflați în concediu de creștere a copilului vor primi, de asemenea, o sumă de bani. Astfel, este vorba despre părinții cărora li se cuvine, în raport de veniturile realizate, indemnizația minimă de creștere a copilului, fiind de 2,5 ori valoarea ISR-ului.
Cele mai scăzute indemnizații de creștere a copilului vor fi de 1.495 lei față de 1.314 lei, cât este în prezent. Creșterea ISR-ului cu 13,8 la sută va influența creșterea în aceeași măsură și a indemnizației pentru persoanele cu handicap, a primei de inserție și a altor beneficii sociale care se determină în funcție de indicatorul amintit.