Modificări importante în legătură cu vechimea în muncă. Iată cine va primi mai mulți bani la pensie, precum și vechime în muncă.
Vești bune pentru milioane de români! Potrivit unei noi legi, se vor da mai mulți bani la pensie pentru acești români, iar un tip de concediu se va considera vechime în muncă.
Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, se arată că stagiul de cotizare reprezintă perioada pentru care s-au plătit contribuțiile de asigurări sociale la sistemul public de pensii.
Această perioadă de cotizare ajuta astfel la stabilirea vechimii în muncă și astfel era determinată pensia pe care o primeau cetățenii.
Legea în vigoare prevede ca angajații să beneficieze, anual, măcar de 20 de zile libere, iar codul fiscal arată că perioada de concediu trebuie calculată la stagiul de cotizare.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Codul fiscal mai arată faptul că, dacă angajatul beneficiază de mai multe zile de concediu, acestea trebuie calculate la stagiul de cotizare.
De asemenea, Codul Fiscal mai arată și faptul că există un tip de concediu care nu se calculează la stagiulde cotizare, acesta fiind concediul fără plată.
Citeste si: Vești de ultimă oră pentru angajații din România! Casa de Pensii a făcut anunțul
Și angajații care prezintă un certificat medical prin care arată că sunt în incapacitate de muncă potrivit Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale trebuie să știe că această perioadă este considerate vechime în muncă.
Legea anterior menționată arată că ”perioada de suspendare a contractului individual de muncă în cazul concediului pentru incapacitate temporară de muncă datorată producerii unui accident de muncă sau boală profesională se consideră vechime în muncă”.
Legea mai arată că pentru acest tip de indemnizație se primește și o indemnizație, socotită din prima zi de concediu și se acordă timp de 183 de zile.
Legislația în vigoare ia în considerare ca perioada de cotizare la pensie și concediile de maternitate, de acomodare, cele pentru îngrijirea copilului bolnav și cele paternale.