Veşti proaste pentru femeile din România: creşte vârsta de pensionare!

Veşti proaste pentru femeile din România: creşte vârsta de pensionare!
Veşti proaste pentru femeile din România: creşte vârsta de pensionare!

Un proiect de ordonanţă privind modificarea Codului Muncii avansează posibilitatea ieşirii femeilor la pensie la aceeaşi vârstă cu bărbaţii.

Propunerea de modificare a Codului Muncii a fost făcută în contextul în care Curtea Constituţională a stabilit, prin decizia 387 din 5 iunie 2018, că „încetarea raportului de muncă al femeii la o vârstă mai redusă decât a bărbatului poate şi trebuie să rămână o opţiune a acesteia, în contextul social actual”, scrie hotnews.ro.   

„În opinia Curţii Constituţionale, în măsura în care salariata optează pentru continuarea raporturilor de muncă, până la împlinirea vârstei de pensionare prevăzute de lege pentru bărbaţi, exerciţiul dreptului la muncă nu este condiţionat de încheierea unui nou contract şi de voinţa angajatorului”, se

arată în nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă.  

Cum se va modifica Legea nr. 53/2003 (Codul Muncii) pentru a pune în acord legislaţia cu decizia Curţii Constituţionale:  

1. Litera c) a alineatului (1) a articolului 56 se modifică şi va avea următorul cuprins:  

”c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă,  la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de

invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacităţii de muncă în cazul invalidităţii de gradul I sau II.”  

2. După alineatul (2) al articolului 56 se introduce un alineat nou, alin. (3), cu următorul cuprins:  

”(3) Angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea în condiţiile prevăzute la lit.

c), teza întâi. ”
 



Citește și:

Sindromul de vezică dureroasă: cauze, simptome, tratament

O reţetă delicioasă de musaca grecească din ciuperci, cartofi şi dovlecei

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies