Vești proaste pentru pensionari! Începând cu anul viitor aceștia ar putea primi mai puțini bani, conform unui poriect de lege care vizează recalcularea veniturilor, astfel încât cuantumul să nu mai poată depăși salariul pe care l-a avut pensionarul.
Pensionarii au parte de vești proaste, deoarece începând cu anul ce urmează ar putea primi mai puțini bani, iar veniturile vor fi modificate.
Citește și: Cât se va plăti pentru parcare de la 1 martie 2023. Tariful unic a fost stabilit
Vești proaste pentru pensionari
Conform informațiilor transmise de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale într-un comunciat, proiectul de act normativ stabilește că nicio pensie de serviciu nu va mai depăși salariul primit în perioada activă, dar și faptul că pensiile care sunt
„Un alt element de noutate constă în creșterea vechimii în specialitate la minim 15 ani, iar pentru justiție aceasta va fi de minim 25 de ani, fără perioade asimilate, iar baza de calcul se reduce de la 80% la 65% din media veniturilor brute din 12 luni consecutive de activitate, cu excepția magistraților, conform deciziilor CCR.
Totodată, proiectul prevede schimbări pentru următoarele categorii de pensionari speciali: magistrații, diplomații, funcționarii parlamentari, personalul aeronautic civil, personalul auxiliar din instanțe, angajații Curții de Conturi, dar și militarii și polițiștii.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citește și: Se oferă 50% în plus la salariu. Ce categorie de români va primi banii
Modalitatea de recalculare a pensiilor
De pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională.
„De pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii”, a
În acest caz, cuantumul pensiei se va micșora cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală de 25 de ani. Pe lângă aceste aspecte, cuantumul pensiei nete nu va putea depăși media veniturilor nete aferente bazei de calcul astfel reduse.
În baza de calcul pentru stabilirea pensiei de serviciu nu se includ sumele primite cu titlu de prime, premii, decontări, restituiri de drepturi salariale aferente altei perioade, diurne sau oricare alte drepturi care nu au un caracter permanent.
Pensiile de serviciu aflate în plată se vor recalcula potrivit noilor reglementări din proiectul de act normativ prin care sunt aduse modificări Legii nr.
303 din 2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Recalcularea se va realiza în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a noii legi.Având în vedere personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică, precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor, cei sunt vechi e de cel puţin 25 de ani în specialitate, pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.
Citește și: Toate detaliile despre voucherele sociale. Când intră suma de bani pe card, pentru tranșa a patra