Vești proaste pentru pensionari! Se vor recalcula pensiile

Vești proaste pentru pensionari! Se vor recalcula pensiile

Vești proaste pentru pensionari! Începând cu anul viitor aceștia ar putea primi mai puțini bani, conform unui poriect de lege care vizează recalcularea veniturilor, astfel încât cuantumul să nu mai poată depăși salariul pe care l-a avut pensionarul.

Pensionarii au parte de vești proaste, deoarece începând cu anul ce urmează ar putea primi mai puțini bani, iar veniturile vor fi modificate.

Citește și: Cât se va plăti pentru parcare de la 1 martie 2023. Tariful unic a fost stabilit

Vești proaste pentru pensionari

Conform informațiilor transmise de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale într-un comunciat, proiectul de act normativ stabilește că nicio pensie de serviciu nu va mai depăși salariul primit în perioada activă, dar și faptul că pensiile care sunt deja în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu și pentru a nu exista discriminări între cei care sunt deja în plată și viitorii pensionari.

„Un alt element de noutate constă în creșterea vechimii în specialitate la minim 15 ani, iar pentru justiție aceasta va fi de minim 25 de ani, fără perioade asimilate, iar baza de calcul se reduce de la 80% la 65% din media veniturilor brute din 12 luni consecutive de activitate, cu excepția magistraților, conform deciziilor CCR. Astfel, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, indiferent de vârstă, dar care au cel puţin 25 de ani vechime realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la cerere şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul, însă cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decât 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul”, a transmis Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Totodată, proiectul prevede schimbări pentru următoarele categorii de pensionari speciali: magistrații, diplomații, funcționarii parlamentari, personalul aeronautic civil, personalul auxiliar din instanțe, angajații Curții de Conturi, dar și militarii și polițiștii.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citește și: Se oferă 50% în plus la salariu. Ce categorie de români va primi banii

Modalitatea de recalculare a pensiilor

De pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională.

„De pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii”, a explicat Ministerul Muncii.

În acest caz, cuantumul pensiei se va micșora cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală de 25 de ani. Pe lângă aceste aspecte, cuantumul pensiei nete nu va putea depăși media veniturilor nete aferente bazei de calcul astfel reduse.

În baza de calcul pentru stabilirea pensiei de serviciu nu se includ sumele primite cu titlu de prime, premii, decontări, restituiri de drepturi salariale aferente altei perioade, diurne sau oricare alte drepturi care nu au un caracter  permanent.

Citește și: Adriana Bahmuțeanu și-a văzut copiii! Cum a decurs prima întâlnire cu băieții, după moartea lui Silviu Prigoană- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Pensiile de serviciu aflate în plată se vor recalcula potrivit noilor reglementări din proiectul de act normativ prin care sunt aduse modificări Legii nr. 303 din 2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Recalcularea se va realiza în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a noii legi.

Având în vedere personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică, precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor, cei sunt vechi e de cel puţin 25 de ani în specialitate, pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani,  de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.

Citește și: Toate detaliile despre voucherele sociale. Când intră suma de bani pe card, pentru tranșa a patra



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

„Anul acesta am primit cea mai mare binecuvântare.” Maria Iordănescu este însărcinată

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Ultima conversație dintre Igor Cuciuc și fiica sa. Ce i-a transmis Andreea înainte cu câteva ore să se stingă din viață: „Tata nu...”. Artistul cânta în momentul în care adolescenta și-a dat ultima suflare

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină