Vezi care sunt efectele negative ale suplimentelor alimentare asupra corpului! Afla ce au descoperit cercetatorii

Vezi care sunt efectele negative ale suplimentelor alimentare asupra corpului! Afla ce au descoperit cercetatorii
Vezi care sunt efectele negative ale suplimentelor alimentare asupra corpului! Afla ce au descoperit cercetatorii

Suplimentele alimentare care contin beta-caroten si vitaminele C si E, considerate mult timp un mijloc de incetinire a procesului de imbatranire a organismului prin efectul lor antioxidant, ar putea, de fapt, accelera acest proces, potrivit cercetatorilor canadieni.

Studii anterioare arata ca antioxidantii reduc efectul "oxidant" al radicalilor liberi- acele molecule corozive produse de organism in timpul procesarii oxigenului, care sunt inspirate, de asemenea, din aerul poluat si din fumul de tigara.

Insa, potrivit cercetatorilor de la Universitatea McGill din Canada, nu doar ca radicalii liberi nu provoaca imbatranirea, dar administrarea suplimentelor alimentare antioxidante ar putea, de fapt, sa accelereze acest proces.

Cand radicalii liberi interactioneaza cu celulele, proteinele si ADN-ul din organism, fenomenul ar putea avea un efect nociv, prin interferarea cu structura chimica a celulelor.

Potrivit teoriei larg acceptate, acest proces cauzeaza imbatranirea organismului, de la declinul fizic pana la aparitia anumitor boli, cum ar fi cancerul.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Cu toate acestea, studiul cercetatorilor canadieni, publicat in revista Cell, sugereaza ca radicalii liberi prelungesc, de fapt, viata celulelor.

Acest proces are loc prin modificarea unui mecanism denumit apoptoza.

In urma acestuia, celulele deteriorate sunt instruite sa se distruga intr-o serie de situatii, de exemplu, atunci cand trebuie sa evite sa devina canceroase, dupa ce ADN-ul lor a trecut printr-o mutatie periculoasa, sau pentru a distruge virusurile care le-au invadat.

Oamenii de stiinta au descoperit ca radicalii liberi influenteaza acest "mecanism de distrugere", astfel incat sa actioneze intr-un mod cu totul diferit in celulele sanatoase, consolidandu-le sistemul de aparare si prelungindu-le durata de viata.

Asadar, „suplimentele cu vitamine ar putea fi utile pentru copiii mici, persoanele mai in varsta si femeile insarcinate, insa pentru restul populatiei este mult mai bine sa se concentreze pe dieta si pe alimente proaspete, bogate in nutrient”, a declarat Helen Bond, de la British Dietetic Association.

 



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Ce lipsuri a avut Mirabela Dauer în copilărie. De ce mama și tatăl său nu au participat mai des la spectacolele sale? "Mama mea a venit de două ori în viața mea, tata niciodată!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies