Sciatica este cauzată de o hernie de disc are ca rezultat reacția unei rădăcini nervoase iritate la nivelul membrului inferior din partea de jos a coloanei vertebrale.
Această durere este mai mult legată de inflamația rădăcinii decât de comprimarea acesteia de către hernia de disc.
Ce este hernia sciatică?
Vorbim de „sciatică” în fața unei dureri care coboară în spatele coapsei și a piciorului, în picior, și de „lombosciatică”, atunci când este însoțită de durere la nivelul spatelui inferior, adică clasica „durere de spate”. Aceasta este o durere de tip „nevralgie”, adică este cauza iritării uneia sau mai multor rădăcini care alcătuiesc nervul sciatic.
Rădăcinile nervoase provin din măduva spinării și se regăsesc în interiorul coloanei vertebrale cu rădăcinile altor nervi. Toate rădăcinile sunt îmbibate în lichid cefalorahidian. Ele formează ceea ce cunoaștem drept „coadă de cal” (cauda equina) în partea de jos a spatelui.
La fiecare vertebră, o rădăcină iese din canalul lombar din dreapta și din stânga printr-o "gaură de conjugare". Prin grupare, rădăcinile vor formă nervii care inervează pielea și mușchii membrelor inferioare. De fapt, în afară coloanei vertebrale, rădăcinile se vor uni pentru a formă nervii și aceștia vor coborî până la picioare.
Nervul sciatic este format din rădăcinile L5 și S1. În funcție de rădăcina iritată, durerea este resimțită, fie în spatele coapsei și a pulpei, apoi pe partea inferioară a piciorului, sau mai degrabă pe partea exterioară a coapsei și piciorul pentru a se termină spre vârful piciorului și a degetului mare.
Cum se formează o hernie de disc?
Discul intervertebral este blocat între două vertebre și acționează atât că amortizor, cât și ca articulație între fiecare vertebră. Este o formațiune circulară, formată dintr-o parte periferică numită „inel” și o parte centrală numită „nucleus pulposus”. Dacă inelul are consistență fibroasă, nucleul este mai degrabă gelatinos.
Sub efectul unor tensiuni repetate, precum ridicarea unor greutăți, discul va suferi și inelul va crăpa treptat. Aceste fisuri apar în principal în partea posterioară a inelului, care este, prin urmare, partea cea mai expusă la stres. Conținutul lichid al discului, nucleul, va putea să se infiltreze în fisuri și să iasă în spațiul din spatele discului, în contact cu un ligament bogat inervat și cu rădăcinile care trec în canalul vertebral. În acest caz vorbim despre un disc herniat.
Consecințele pot varia în funcție de dimensiunea herniei și mai ales de importanța conținutului discului care este eliberat: fie nu există durere, iar hernia va fi descoperită doar întâmplător, fie poate provoca doar dureri de spate, sau hernia de disc poate irită rădăcinile nervoase declanșând apoi sciatică.
Dar, chiar și în cazul sciaticii foarte dureroase, trebuie înțeles că intervenția chirurgicală nu este principalul tratament. Vezi detalii aici despre tratamente fără bisturiu! Într-adevăr, fenomenul fizic de compresie a nervului este în cele din urmă destul de rar. Cel mai adesea, hernia de disc este responsabilă de inflamația rădăcinii, din cauza eliberării substanțelor inflamatorii care sunt conținute în nucleu. Acest lucru explică de ce medicamentele antiinflamatorii care suprimă inflamația rădăcinii sunt capabile să facă durerea să dispară în 90-95% din cazuri.
Care sunt semnele sciaticii?
Sciatică se manifestă mai ales prin durere, cum ar fi arsurile sau șocurile electrice, a căror localizare în picior depinde de rădăcina nervoasă afectată.
Dacă, de exemplu, rădăcina L5 este iritată de hernia de disc, durerea va fi localizată în spatele coapsei, pe partea exterioară a piciorului. Dacă rădăcina S1 este afectată, durerea va fi localizată în spatele coapsei, în spatele gambei și călcâiului, sub talpă piciorului și la marginea exterioară a piciorului până la până la ultimele degete.
În sciatica cauzată de o hernie de disc, vorbim despre o durere bruscă, care apare cel mai adesea la persoanele care au suferit anterior de dureri de spate. Durerea este adesea declanșată la efort, dar poate să apară și la tuse, strănut și în timp ce stai culcat. Furnicăturile, amortelile și slăbiciunea musculară pot fi asociate în zonele piciorului corespunzătoare rădăcinilor iritate. Ele pot fi dovezi ale compresiei asociate cu inflamația. În ciuda intensității durerii, aspectul piciorului este strict normal.
Care sunt cauzele sciaticii?
- Cea mai frecventă cauză a lombosciaticii este degenerarea unui disc intervertebral care determină o proeminență anormală a discului intervertebral (hernie de disc) care irită una dintre rădăcinile care alcătuiesc nervul sciatic.
- În unele cazuri, există ceea ce se numește o „anomalie de tranziție” care poate face parte din dezvoltarea unei hernii de disc. Aceste anomalii de tranziție modifică tensiunile mecanice lombare, care sunt distribuite în mod normal pe 5 vertebre și 5 discuri.
- La femeile gravide, sciatică este asociată cel mai adesea cu o ciupire a discului intervertebral, crescută prin creșterea în greutate și îngustarea orificiilor de ieșire a rădăcinilor din cauza poziției proaste abdomenului înainte (hiperlordoză).
- La vârstnici, sciatică este adesea de origine mixtă, adică asociază o ciupire a discului intervertebral, cu îngustarea orificiilor de ieșire a rădăcinilor din cauza osteoartritei articulare posterioare.
- Alte cauze, mai rare, pot fi la originea sciaticii. Acesta este cazul unei infecții virale care are ca rezultat inflamații dureroase ale rădăcinii, că și în zona zoster. Sciatica poate fi cauzată și de o deformare a coloanei vertebrale (fractură, tumoră), infecție a discului sau a unei vertebre.
Care sunt principiile tratamentului sciaticii?
Tratamentul este determinat după o examinare detaliată și în funcție de activitățile profesionale ale pacientului. Cel mai adesea va combina diferite tipuri de medicamente pentru durere și inflamație, mai mult sau mai puțină odihnă cu posibila purtarea unui corset lombar și exerciții de reabilitare a spatelui. Tratamentul medical este eficient în mai puțin de 2 până la 3 luni la 90-95% dintre pacienți.
Tratamentul chirurgical este indicat, doar în caz de eșec al tratamentului medical sau, de la început, într-o situație de urgență.