Aflați din rândurile următoare cum se schimbă viața de cuplu după apariția unui copil.
Viața de cuplu este plină de provocări pe care cei doi parteneri trebuie să le înfrunte. Venirea pe lume a unui copil constituie o și mai mare provocare mai ale când relația de cuplu nu este bine sudată. Pentru unii, această bucurie a venirii pe lume a bebelușului este umbrită de ruperea treptată a legăturii emoționale dintre parteneri.
Acest lucru nu ar trebui să se întâmple într-o relație sănătoasă și este foarte important să știm cum să păstrăm flacăra pasiunii vie indiferent dacă în viața noastră de cuplu se petrec schimbări drastice.
În cadrul unei emisiuni, psihologul Mirela Lungu a vorbit despre cum putem menține un echilibru între viața de cuplu și cea de familie.
Cum se schimbă viața de cuplu după apariția unui copil
Citește și: Cum arată viața de cuplu după ce apare un copil
Primele luni după naștere nu sunt deloc ușoare pentru tinerii părinți.
Calitatea somnului se deteriorează, iar spontaneitatea din cuplu dispare treptat. Totodată, dacă până acum cei doi parteneri erau doar ei, acum trebuie să aibă și responsabilitatea unui nou născut care trebuie înconjurat de iubire, dragoste și grijă.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Potrivit specialistului în domeniu, este foarte important ca cei doi parteneri să nu uite că înainte să devină părinți au fost iubiți. De aceea, este esențial ca cel mic să beneficieze de o creștere armonioasă părinții să fie în continuare doi parteneri care se ajută și se susțin reciproc.
„ Pentru ca o relație de cuplu să fie funcțională, să se dezvolte frumos și armonios, în primul rând, trebuie ca cei doi parteneri să aibă așteptări realiste.
În relația de cuplu este foarte important ca cei doi parteneri să fie prezenți și când spun prezenți, nu prezenți fizic, prezenți la nevoile celuilalt, prezenți emoțional, să existe o comunicare bună. Fiecare în cuplu vine cu un trecut, cu o experiență de viață, cu o structură a personalității diferită. Când așteptăm un copil, când ne dorim un copil este de preferat să ne reevaluăm cumva relația. Sunt stiluri parentale diferite.
Cum păstrăm o relație apropiată cu partenerul după venirea pe lume a copilului
Citește și: Care este motivul pentru care relațiile de cuplu se răcesc
Există anumite modalități prin intermediul cărora putem să păstrăm o relație apropiată cu partenerul de viață chiar și după venirea pe lume a copilului.
În primul rând, comunicarea este esențială, iar atunci când vorbim despre comunicare trebuie să observăm cu atenție partenerul și să ne aflăm într-o strânsă conexiune cu el.
„ Când vine un nou născut pe lume este foarte important ca partenerii să-și acorde zilnic un timp de câteva minute, să discute despre nevoile lor, despre ceea ce funcționează sau nu funcționează în relație, cum și-ar dori să îmbunătățească și să nu discute tot timpul despre bebeluș .”, spune specialistul în domeniu.
Tot ea le recomandă tinerilor părinți să nu neglijeze nici viața sexuală, care este un aspect extrem de important în relația de cuplu, chiar și după venirea pe lume a copilului.
„ Este foarte importantă și viața sexuală. Referitor la mamă, în prima perioadă post-partum disponibilitatea atât fizică, cât și emoțională nu este atât de deschisă. Este foarte important ca femeia să nu-și neglijeze partenerul .”, spune specialistul în domeniu.
De asemenea, împărțirea rolurilor și asumarea acestora de către ambii parteneri este foarte important atât pentru menținerea unei relații armonioase, cât și pentru calitatea vieții de cuplu și de familie.
„ În această treabă este important ca mama să conștientizeze că sunt doi. Ambii au rolul de a se ocupa de bebeluș, iar sarcinile pe care mama nu și le poate permite să le facă la un moment dat, atunci este foarte important ca ea să-și lase partenerul să se implice .”, spune specialistul în domeniu.