Viata pentru mașina ta – uleiul de motor

Viata pentru mașina ta – uleiul de motor
Viata pentru mașina ta – uleiul de motor

Toate masinile care detin motor cu ardere interna au nevoie de multa atentie cand vine vorba despre lubrifiere, deoarece aceasta trebuie efectuata in mod constant, pentru a unge partile aflate in miscare. Prin aceasta operatiune se evita calarea motorului.

Desi toti soferii care detin autoturisme au auzit de uleiul de motor, ramane una dintre marile necunoscute si deseori este ales la intamplare, fara a se tine cont de indicatiile care il recomanda pentru fiecare situatie in parte.

In cele ce urmeaza vom face o scurta prezentare a uleiului de motor, pentru a va ajuta sa intelegeti importanta acestuia si sa il alegeti pe cel potrivit.

Rolul uleiului de motor

Dupa combustibil, uleiul de motor este cea mai folosita componenta a masinii si indeplineste urmatoarele functii esentiale:

  1. Lubrifiere – unge partile care se afla in miscare pentru a reduce frecarile.
    Interiorul masinii este curatat iar rugina este combatuta;
  2. Racire – influenteaza bunastarea pieselor metalice care se afla in miscare continua prin faptul ca preia caldura componentelor cu care are contact;
  3. Curatare – uleiul acopera in totalitate piesele interne, evitand ca acestea sa intre in contact cu aerul, fapt care ar putea provoca aparitia ruginii. De asemenea, inlatura rezidurile metalice care rezulta in urma procesului de ardere si ajung sa acopere suprafata motorului;
  4. Protectie- protejeaza piesele motorului impotriva coroziunii chimice;
  5. Etanseitate
    imbunatateste etanseitatea dintre suprafetele componentelor.

Clasificarea uleiului de motor

Uleiul de motor se poate clasifica dupa 2 criterii: componenta si vascozitate.

Din punct de vedere al componentei, uleiul de motor este de 3 feluri: mineral, sintentic si semi-sintetic.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Uleiul de motor mineral – are la baza substante alcaline care sunt rezultate din petrol si este cel mai ieftin de pe piata;

Uleiul de motor sintetic – este produs in laborator, din substante chimice care sunt sintetizate si are o durata de viata mai mare;

Uleiul semi-sintetic –  este produs din ulei mineral si maximum 30% ulei sintetic.

In ceea ce priveste vascozitatea, uleiul de motor poate fi clasificat in 2 categorii: single-grade si multi-grade.

Uleiul single-grade – este foarte rar folosit doarece se utilieaza in aplicatii specifice, in care motorul functioneaza doar la o singura temperatura.

Uleiul multi-grade – este folosit in majoritatea cazurilor si este conceput special pentru motoarele care trec prin toate anotimpurile in decursul anului- prin temperaturi cuprinse intre – 30 grade Celsius pe timp de iarna si pana la peste 100 grade Celsius pe timp de vara.

Cand facem schimbul de ulei?

Pentru a evita scaderea duratei de viata a componentelor masinii, este necesar sa intelegeti ca functionarea motorului in mod corespunzator, tine si de ulei.

Uleiul de motor se va schimba cel putin o data pe an sau in cazul in care parcurgeti un numar limita de kilometri – 10.0000 – 15.0000, in functie de uleiul folosit si de uzura motorului.

De mentionat este faptul ca orice schimb de ulei implica si schimbarea filtrului de ulei.

Gasiti cele mai bune la Autodoc.

 



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

4 beneficii ale albirii dentare

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Drama neștiută a lui Tily Niculae! Fiica sa a suferit un accident vascular cerebral la 12 ani: ”A căzut în cadă”

Cum arătau articolele vestimentare pe care Răzvan Fodor le purta în adolescență. Cine îi trimitea haine. “Aveam un tricou cu niște desene pe piept și fiecare desen scotea un sunet.”

Patrick îi face ochi dulci noii concurente! „E o fată frumoasă...”. Aflați cum va reacționa Bianca Giurcă într-o nouă ediție incendiară din „Casa iubirii”, miercuri, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D

Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare


Cookies