Vineri, 13. O zi cu ghinion. Superstiţii şi tradiţii. Ce NU trebuie să faci niciodată azi!

Vineri, 13. O  zi cu ghinion. Superstiţii şi tradiţii. Ce NU trebuie să faci niciodată azi!
Vineri, 13. O zi cu ghinion. Superstiţii şi tradiţii. Ce NU trebuie să faci niciodată azi!

Vineri, 13. O zi cu ghinion. Superstiţii şi tradiţii. Ce NU trebuie să faci niciodată azi!

Numeroase superstiţii sunt legate de ziua de vineri, 13. Se spune că aduce nenorociri şi că cei care poartă negru vor fi în doliu cât de curând. Vineri, 13, ar aduce ghinion şi pentru cei care stau la masa în formula de 13.

Ce poţi să faci ca să eviţi complet ghinionul?

Vineri este o zi guvernată de Venus, simbolul energiei feminine. Energia ei ni se alătură la finalul săptămânii pentru a onora zilele ce s-au dus şi să ne reamintească ce important este ca în următoarele două zile ale săptămânii, Sâmbătă şi Duminică, să

ne odihnim.

Tradiţii şi superstiţii despre vineri, 13

- Este de rău augur să te căsătoreşti într-o zi de vineri 13.

- Dacă 13 persoane stau la o masă pe data de vineri 13, una dintre ele se va îmbolnăvi grav.

- Nu purta negru în ziua de vineri 13 sau în scurt timp vei purta doliu.

- Nu te tunde în ziua de vineri 13 sau cineva din familia ta va muri.

- Nu te muta în casă nouă într-o zi de vineri 13 pentru că vei avea ghinion.

- Dacă o femeie îşi serbează ziua într-o zi de vineri 13, în mai puţin de un an se va căsători şi va avea un copil.

- Un copil născut într-o zi de vineri 13 va avea ghinion, dar o parte din această nefericire va fi înlăturată dacă ziua naşterii lui va fi ţinută secret.

Citeste si: Mihai Voropchievici, topul coșmarurilor și semnificațiile lor. E cumplit dacă visezi așa ceva!

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Ce s-a întâmplat de-a lungul timpului, în zile de vineri, 13

Sute de ani, ziua de vineri a fost considerată a fi cea mai ghinionistă din întreaga săptămână. În Marea Britanie, ziua de vineri mai era intitulată şi „ziua spânzuraţilor" deoarece atunci erau executaţi toţi condamnaţii la moarte.

Din punct de vedere biblic, ziua de vineri este şi cea în care Iisus a fost crucificat.

Totuşi, se spune că dacă eşti născut în această zi a săptămânii eşti norocos.

Unii sunt practic paralizaţi de frică şi nu au curaj să se dea jos din pat într-o astfel de zi. Scandinavii credeau că numărul 13 este unul cu ghinion, deoarece celor 12 semizei din mitologie li s-a alăturat un al 13-lea, unul demonic, care le-a adus oamenilor numai nenorociri.

În statele vestice, vineri 13 este considerată "ziua neagră".

Şi tot de la reperele religioase s-a născut superstiţia: potopul a început într-o zi de vineri, Dumnezeu a amestecat limbile în turnul lui Babel într-o zi de vineri, iar Adam – spun alţii – a muşcat din fructul interzis într-o zi de vineri, iar sfârşitul lumii – potrivit credinţei mayaşe – se pare că va veni tot într-o zi de vineri.

Citeste si: Horoscop vineri, 13 septembrie. Ghinionul e la el acasă! O zi înfricoșătoare!

Pot trece si 14 luni fara o zi de vineri 13

Potrivit  Wikipedia, pot trece si 14 luni fara o zi de vineri 13, insa fiecare an calendaristic are cel putin o astfel de zi. Unii ani pot avea pana la trei zile de vineri 13, de exemplu 2015. In 2019 va mai fi o singura zi de vineri 13, in decembrie. La fel si in 2020, in lunile martie si noiembrie.



Vineri 13. Evenimente tragice

– Vineri, 13 ianuarie 1939, a pornit cel mai mare incendiu de vegetatie din Australia, care a ucis 71 de persoane.
– Vineri, 13 mai 1964 a avut loc una din cele mai cunoscute crime din istoria SUA – Kitty Genovese a fost violata si ucisa in plina strada sub ochii a 12 oameni care nu au ajutat-o.
Lipsa de reactie a oamenilor a fost numita „sindromul Genovese” sau „efectul de spectator”.

– Vineri, 13 octombire 1972 s-a prabusit in muntii Anzi zborul 571. Cei 16 supravietuitori au fost salvati doua luni mai tarziu, dupa ce au fost nevoiti sa se hraneasca in cadavrele calatorilor morti.

Vineri  13 este o zi considerata cu ghinion in multa lume. Se considera ca superstitia a plecat de la ziua in care s-a arestat majoritatea cavalerilor templieri (inclusiv Marele Maestru), la ordinal Regelui Filip al IV-lea al Frantei (vineri 13 octombrie 1307).

Citește și: Alexandra încă se gândește la Patrick, după împăcarea cu Gagea! Cine a dat-o de gol și cum s-a apărat concurenta în fața celorlalți- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

O alta interpretare a acestei superstitii pleaca din Noul Testament si are legatura cu ziua in care a fost crucificat Iisus Hristos, iar 13 este considerat numar cu ghionion pentru ca este asociat cu Cina cea de Taina si tradarea lui Iisus.

Potrivit altor specialisti, “parintele” lui vineri 13 este Thomas W. Lawson, supranumit “regele cuprului”. In 1907, Lawson a publicat  singurul sau roman intitulat “Vineri, treisprezece”, ceea ce pare sa fii adus inspaimantatoarea combinatie de superstitii in mentalul colectiv.

Vineri 13 in 2019

Potrivit  Wikipedia, pot trece si 14 luni fara o zi de vineri 13,  insa fiecare an calendaristic are cel putin o astfel de zi. Unii ani pot avea pana la trei zile de vineri 13, de exemplu 2015. In 2019 va mai fi o singura zi de vineri 13, in decembrie. La fel si in 2020, in lunile martie si noiembrie.

Vineri 13. Evenimente tragice

– Vineri, 13 ianuarie 1939, a pornit cel mai mare incendiu de vegetatie din Australia, care a ucis 71 de persoane.

- Vineri, 13 mai 1964 a avut loc una din cele mai cunoscute crime din istoria SUA – Kitty Genovese a fost violata si ucisa in plina strada sub ochii a 12 oameni care nu au ajutat-o. Lipsa de reactie a oamenilor a fost numita „sindromul Genovese” sau „efectul de spectator”.

– Vineri, 13 octombire 1972 s-a prabusit in muntii Anzi zborul 571. Cei 16 supravietuitori au fost salvati doua luni mai tarziu, dupa ce au fost nevoiti sa se hraneasca in cadavrele calatorilor morti.

– Vineri, 13 septembrie 1996 a murit rapperul Tupac Shakur.

– Vineri, 13 ianuarie 2012 s-a scufundat vasul de croaziera Costa Concordia, incident in care au murit 32 de persoane.

– Vineri, 13 aprilie 2012 in Italia a avut loc un cutremur, iar in SUA, o tornada a lovit statul Oklahoma.

 



Citește și:

7 pași pentru a obține un bronz frumos și sănătos

Cum reușește Lora să se mențină în formă? Artista le sfătuiește pe femei să se iubească așa cum sunt: „Încerc să evit zahărul. Compensez cu legume și cu apă.”

Vedetele din România care cheltuiesc foarte mulți bani pe pantofi. IREAL cum arată dressingurile lor!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Claudiu Molnar, mesaj cutremurător la trei săptămâni de la înmormântarea Ancăi Molnar: „Mă topesc de al tău dor”. Gestul sfâșietor făcut de bărbatul îndurerat la mormântul soției

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies