Maica Varvara a prezentat rețeta vinetelor umplute cu soia și legume.
Maica Varvara a explicat pentru Trinitas cum realizează o rețetă ușoară și delicioasă pentru post, vinete umplute cu soia și legume, pe care le coace la cuptor.
Ingrediente:
- 3 vinete
- 150 g granule soia
- 2 cepe
- 1 morcov
- 100 g țelină
- 1 legătură pătrunjel
- 1 ardei capia
- Sare
- Piper
- Cimbru
Pentru sos:
- 400 ml sos roșii
- 50 ml oțet balsamic
- 250 grame orez (optional)
- Cimbru
- Busuioc
- Salvie
- Piper
- 100 ml vin alb
Cum pregătește maica Varvara compoziția pentru vinetele umplute
Citește și: Cozonac pentru Paște, rețeta pregătită de Geta Sterp. “Am o rețetă foarte simplă și tare delicioasă.”
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citește și: Cât timp se țin sarmalele la cuptor pentru un gust perfect, ca la bunica
Maica Varvara a explicat, pas cu pas, cum curăță vinetele care vor fi date la cuptor și când urmează acestea să fie pregătite, iar în timpul în care se coc, pregătește compoziția pe care o explică pas cu pas. Toacă ceapa, usturoiul, ardeiul cubulețe și granulele soia, alături de care pune mai multe condimente și dă pentru cel puțin 5 minute într-un clocot.
„Pregătesc vinete umplute. Începem cu vinetele care vin spălate, curățate de codiță și tăiate în două. Este o rețetă personală. Aceste vinete vor fi înțepate cu furculița foarte bine până la coajă, nu le curățăm. Le punem pe hârtie de copt, unsă cu puțin ulei și sare. Le punem la cuptor, iar între timp noi pregătim umplutura. Cel mult 25-30 de minute le lăsăm la cuptor, la 200 de grade, să le ia focul repede. Acum ne ocupăm de umplutură. Tocăm ceapa, o punem într-o tigaie și o dăm la călit cu câteva linguri de ulei, soia, țelina și condimente pentru doar câteva minute. Tocăm și usturoiul, doar la pește trebuie dat prin robot, însă la sosuri este foarte bun tocat cu mâna. O să punem și usturoiul peste și tăiem, ardeiul cubulețe și granulele de soia. Varianta de vinete de post cred că merge și în varianta cu carne.Cum pregătește maica Varvara sosul pentru vinete
Maica Varvara a explicat și cum pregătește sosul, cel care va fi pus pe farfurie în momentul în care vinetele vor fi scoase din cuptor. Este o rețetă delicioasă de post, care se pregătește rapid, cu puține ingrediente. “Pentru sos pun într-o oală câteva linguri de ulei de măsline și mai pun două linguri de ulei normal și pasta de roșii care este făcută de măicuțe. Punem și câteva crenguțe de busuioc, salvie cu mentă neagră și busuioc, un pic de cimbru, un pic de piper, verdeață, pătrunjel, oțet balsamic, 50 ml, 100 ml de vin alb și sare după gust. Adaug și un pic de boia. Dăm sosul pentru un singur clocot. Când vânata va fi scoasă, va fi acest sos în farfurie. Am luat umplutura de pe foc, iar cât se răcesc vinetele, tăiem niște roșii care vor fi puse pentru umplutura de vinete când băgăm la cuptor. Este și estetic, dar sunt și foarte bune. Luăm vinetele și le facem cu o lingură gaură, le pisăm un pic, nu foarte mult. După ce punem umplutura, le băgăm la cuptor pentru încă 20 de minute. În cuptor se vor coace din nou cu toată compoziția. Punem și o lingură de sos deasupra și 3 roșii pe fiecare bucată. Adăugăm și felii de ardei. Le dăm la cuptor pentru cel mult 20 de minute, la 200 de grade. Orice legume trebuie coaptă la 200 de grade. Când le scoatem, punem sos în farfurie.”, a mai spus maica Varvara.