Virusul SARS-CoV-2, precum HIV sau Hepatita B? Medic român face anunțul: „Această boală poate să devină cronică!”

coronavirus cronic
foarte mulți pacienți ajung la ATI din pricina virusului ucigaș

În ultima perioadă, simptomele provocare de coronavirus s-au schimbat. Medicii sunt puși în dificultate iar virusul SARS-CoV-2 devine din ce în ce mai greu de ținut sub control.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Cuvioasă Parascheva din Iași, Carmen Dorobăț, susține că simptomele care vin odată cu COVID-19, nu mai sunt aceleași ca la debutul pandemiei. 

COVID-19 similar cu HIV sau Hepatita B

Principalele simptome care apar la debutul COVID-19, sunt pierderea gustului și mirosului, febra și durerile musculare. Se pare că acestea apar acum mult mai târziu în evoluția bolii, iar medicii trebuie să fie mai atenți la stările pacienților, pentru că virusul SARS-CoV-2 se manifestă diferit.

coronavirus cronic
un medic român vorbește despre coronavirus[Sursa foto: PixaBay]

„Această boală poate să devină cronică, nu știm dacă acest virus se elimină din organism și dacă nu rămâne precum virusul HIV sau virusul hepatitei B. Pierderea gustului și a mirosului apare mai rar și nu la început, cum se întâmpla, apare pe parcurs. Sau durerile musculare apăreau în puseu febril după 7-10 zile. Am avut pacienți fără febră care au avut direct dureri musculare.

S-au schimbat momentele de apariție în scenă, nu se mai păstrează aceleași reguli”, susține Carmen Dorobăț.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Gimnasta Larisa Iordache are coronavirus! Primele declarații după ce a fost depistată pozitiv cu COVID-19

De altfel, și medicii de familie trebuie să acord o atenție sporită asupra simptomelor pe care le enumeră pacienții.

covid-19 cronica
Capitala a intrat în scenariul roșu[Sursa foto: PixaBay]

„Nu-i nici de rău, nici de bine. Trebuie să fie foarte atenți medicii. Eu de asta am spus. În special medicii de familie trebuie să fie atenți, pentru că riscăm să polarizăm. De aceea pacienții ajung în stare foarte gravă, în momentul acesta la Terapie Intensivă nu mai este nici un loc, iar la zona de confirmați mai am 20 de locuri.

Ei stau acasă, pentru că le permite legea și îmi este frică că nu dau atenție la simptome și ajung foarte târziu la spital”
, a mai declarat medicul.

Citeste si: Cum să porți masca de protecție fără să ți se aburească ochelarii?

Chiar dacă situația este una fără precedent, medicii caută în continuare soluții pentru a le ușura viața pacienților ajunși în spitale.

Cu toate acestea, paturile din ATI sunt destul de puține iar bolnavii sunt din ce în ce mai mulți.



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Nicușor Dan, anunț despre sărbători: ”Nu o să avem târg de Crăciun în această iarnă"

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies