O rețetă ideală pentru ocaziile speciale. Indiferent dacă este vorba despre o aniversare sau o întâlnire importantă, acest preparat va transforma o masă obișnuită.
Această rețetă reprezintă o experiență culinară bogată. Carnea de vită este marinată, având o savoare profundă și un gust intens. Este extrem de fragedă, iar sosul este bogat și cremos, îmbinând perfect aromele cărnii și ale legumelor, iar servirea acestui preparat alături de orez, asigură un contrast plăcut.
Citește și: Alimente care ajută la slăbit, conform nutriționiștilor. Ce poți consuma toamna
Pentru această rețetă, vom avea nevoie de 60 de minute (timp de pregătire), respectiv 60 de minute (timp de gătire), ceea ce va duce la aproximativ 2 ore (timp total), pentru ca la final, să ne putem bucura de savoarea preparatului.
Ingrediente
Ingrediente pentru vită
- 600 g de carne de vită
- 4 linguri de ulei de măsline
- 3 căței de usturoi, tocați
- 1 lingură de sos de soia
- 1 lingură de oțet balsamic
- 1 linguriță de paprika
- 1 linguriță de chimion
- Sare și piper, după gust
- 1 ceapă mare, tocată
- 2 morcovi, tăiați rondele
- 1 ardei gras, tăiat cuburi
- 200 ml de supă de vită sau apă
- 1 linguriță de zahăr, opțional
Ingrediente pentru sos
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
- 200 ml de smântână pentru gătit, opțional
- Verdeață proaspătă, pentru decor
Ingrediente pentru orez
- 200 g de orez
- 400 ml de apă
- Sare, după gust
Ingrediente pentru lipii
- 250 g de făină
- 1/2 de linguriță de sare
- 150 ml de apă caldă
- 1 lingură de ulei de măsline
Ingrediente pentru servire
- Felii de lime
Mod de preparare
Mod de preparare carne de vită
- Într-un bol, combină uleiul de măsline, usturoiul, sosul de soia, oțetul balsamic, paprika, chimionul, sare și piper. Amestecă bine.
- Taie carnea de vită în bucăți. Adaugă bucățile de carne în marinadă, asigurându-te că sunt bine acoperite. Acoperă bolul cu folie alimentară și lasă la marinat în frigider timp de 1-2 ore sau peste noapte.
- Într-o tigaie adâncă, încălzește 1-2 linguri de ulei de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa, morcovii și ardeiul gras, și sotează timp de 5-7 minute, până devin ușor moi. Scoate carnea din marinadă și adaug-o în tigaie. Sotează timp de 5-6 minute, până se rumenește. Adaugă supa de vită sau apă în tigaie, împreună cu zahărul, dacă folosești. Amestecă bine, acoperă tigaia cu un capac și lasă să fiarbă la foc mic timp de 30-40 de minute sau până carnea devine fragedă. Dacă dorești, poți adăuga smântână în ultimele 5 minute de gătire pentru a obține un sos mai cremos.
Mod de preparare orez
Citește și: Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research- stirilekanald.ro
- Spală orezul sub apă rece, până apa devine limpede. Pune-l într-o cratiță cu 400 ml apă și un praf de sare. Adu la fierbere, apoi redu focul la mic, acoperă cu un capac și lasă să fiarbă timp de 15-20 de minute. Oprește focul și lasă orezul acoperit pentru 5 minute.
Mod de preparare lipii
- Într-un bol, amestecă făina și sarea. Adaugă treptat apa caldă și uleiul de măsline, frământând până obții un aluat omogen.
- Lasă-l să se odihnească timp de 20-30 de minute. Împarte aluatul în 4-6 bile egale. Întinde fiecare bilă pe o suprafață ușor înfăinată, formând cercuri subțiri.
- Într-o tigaie antiaderentă încinsă, coace fiecare lipie timp de 1-2 minute pe fiecare parte, până devin aurii și puțin umflate.
- Pune-le deoparte acoperite cu un prosop curat pentru a rămâne calde.
Servire
- Pune o porție de orez pe fiecare farfurie. Adaugă bucățile de vită cu sos și legume. Decorează cu felii de lime și verdeață proaspătă.
- Servește alături de lipii calde, care pot fi folosite pentru a înfășura carnea și orezul. Poftă bună!
Îți recomandăm și rețeta de Plăcintă cu prune. Servită alături de o băutură de sezon, poate deveni un favorit printre invitați!, pentru un desert delicios, care combină aluatul fraged cu umplutura dulce-acrișoară de prune coapte. Aromele bogate de vanilie și scorțișoară completează perfect această plăcintă, fiind ideală pentru a fi savurată caldă, la orice ocazie, de la mesele de sărbătoare până la gustările de weekend.