Voci înlăcrimate ale folclorului românesc. Tragicele povești ale Ileanei Sărăroiu, Mariei Tănase, Mariei Lătărețu și Mărioarei Murărescu

Voci înlăcrimate ale folclorului românesc. Tragicele povești ale Ileanei Sărăroiu, Mariei Tănase, Mariei Lătărețu și Mărioarei Murărescu
Voci înlăcrimate ale folclorului românesc. Tragicele povești ale Ileanei Sărăroiu, Mariei Tănase, Mariei Lătărețu și Mărioarei Murărescu

Atât Ileana Sărăroiu, Maria Tănase, cât și Maria Lătărețu și Mărioara Murărescu reușesc să rămână în continuare adevărate legende ale muzicii populare și nu numai, și în zilele noastre. Însă știați care sunt poveștile acestora?

Aflați din rândurile următoare care este povestea de viață a unor celebre interprete de muzică populară, printre care se află și Ileana Sărăroiu, Maria Tănase, Maria Lătărețu, dar și Mărioara Murărescu, care chiar dacă astăzi nu se mai află printre noi, rămân în continuare adevărate legende.

Ileana Sărăroiu

Citește și: Cine a fost Ileana Sărăroiu. "S-au gândit că poate i s-a pus ceva în băutură, că moartea nu a fost un accident."

ileana sararoiu
Ileana Sărăroiu[Sursa foto: Facebook]

Citește și: Cine a fost Maria Lătărețu. "Un băieţel bălăior, pe nume Gicuţu, La doi ani anişori, micuţul s-a îmbolnăvit de bronhopneumonie şi a murit."

Interpreta de muzică populară, Ileana Sărăroiu, s-a născut pe data de 25 septembrie 1936, în Valea Voievozilor, Dâmbovița. În ciuda faptului că aceasta nu se mai află printre noi astăzi, povestea sa de viață dăinuie și în prezent, fiind pasionată de muzică încă de la o vârstă foarte fragedă.

Ileana Sărăroiu a fost o interpretă de romanțe, muzică populară, muzică ușoară, dar și internațională. Acesta este și unul dintre motivele pentru care numele său apare în Galeria Marilor Cântăreți Populari, reușind ca de-a lungul timpului să ajungă la inima tuturor celor care o prețuiau și o respectau datorită emoției transmise prin intermediul muzicii sale.

Totul a început pentru interpreta de muzică populară, încă de la vârsta de 14 ani, atunci când a urcat pe scena Căminului Cultural, în ciuda faptului că părinții săi nu au susținut-o la început, aceștia

dorind ca ea să devină inginer agronom. Astfel, un alt mare artist care astăzi nu se mai află printre noi, Benone Sinulescu, a fost cel care i-a descoperit talentul și a susținut-o până la capăt.

Deși talentul său o susținea din toate punctele de vedere, Ileana Sărăroiu a fost cunoscută și pentru faptul că își dorea să facă orice pentru a-și menține imaginea intactă. Astfel, de la a ține diverse diete, pasiunea pentru modă, machiaj, bijuterii și a ajunge să aibă zile în viața sa în care consuma doar o cafea și nimic de mâncare, a fost doar

un pas.

Atunci când vine vorba despre viața sa personală, aceasta a crezut că și-a găsit marea dragoste în timpul studiilor, atunci când l-a întâlnit pe Petru Ganta, care la acea vreme era student la medicină. Acesta a fost cel care a tot sfătuit-o să accepte să se opereze de anevrism, însă fără niciun succes. Cu toate acestea, se pare că familiile lor nu erau de acord cu relația lor, iar dat fiind și faptul că după ce partenerul său a terminat Facultatea de Medicină, acesta și-a dorit să continue să învețe, în timp ce îndrăgita interpretă de

muzică populară și-a dorit să cânte, relația celor doi a trebuit să ajungă la un final. Aceasta a mai avut o relație cu baschetbalistul Mircea Câmpeanu, însă care a fost umbrită de faptul că nu au avut copii.

În cele în urmă, în urma unui eveniment, în localitatea Unirea, județul Călărași, la care Ileana Sărăroiu a fost invitată, acolo unde a cântat timp de 45 de minute, aceasta a menționat că se simte foarte rău, motiv pentru care a fost nevoită să coboare de pe scenă.

Interpreta de muzică populară a ținut ascuns faptul că suferea de anevrism și era grav bolnavă, acesta fiind și motivul care a făcut-o să sufere un accident vascular cerebral, la vârsta de doar 42 de ani. Deși exista o intervenție chirurgicală care putea să îi salveze viața, aceasta a refuzat să fie tratată.

Ileana Sărăroiu a fost adusă imediat apoi, la București, unde a fost înmormântată în cimitirul Sfânta Vineri.

Maria Tănase

maria tanase
Maria Tănase[Sursa foto: Facebook]

Pe data de 25 septembrie 1913, în Mahalaua Cărămidarilor, din București, se năștea o altă mare interpretă de muzică populară, Maria Tănase.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Încă de mică i s-a insuflat pasiunea pentru muzică, altfel încât, încă de la vârsta de 4 ani, aceasta învăța primul său cântec, datorită tatălui său, iar de atunci, auzind și altele oltenești, transilvănene, muntenești, bănățene și moldovenești, aceasta a ținut pasul și a început să le rostească odată cu înaintarea în vârstă.

Cu toate acestea, primul său loc de muncă a fost ca și casieriță, loc de muncă care a ajutat-o să îl cunoască pe gazetarul de la acea vreme, Sandu Eliad. Odată ce a auzit-o cum cânta, acesta i-a propus imediat să renuțe la locul de muncă pe care îl avea și să înceapă o nouă viață în muzică.

Astfel, de-a lungul vieții sale, Maria Tănase a adunat în repertoriul său peste 500 de cântece din toate regiunile României, printre care se află și doine, oratii de nuntă, cântece de leagăn, de joc, de dragoste, de petrecere, lăutărești, satirice, dar și bocete. Succesul său a ajuns departe, cântând în toată țara, dar și în America, Paris și Istanbul.

De atunci și până în zilele noastre, Maria Tănase este cunoscută ca fiind "Pasărea măiastră a muzicii românești", "Privighetoarea Bucureștiului" și nu numai. Aceasta și-a trăit viața după bunul plac, deseori, fără să țină cont de reguli și prejudecăți.

Deși se afla în perioada apogeului său în carieră, Maria Tănase a aflat în anul 1963 că suferă de cancer. În acel moment, interpreta de muzică populară se afla în turneu, iar medici care au diagnosticat-o, i-au spus că ar avea o șansă de scăpare, doar dacă renunță la turneu, pentru a se opera. Cu toate acestea, Maria Tănase a refuzat și a ales să își ducă turneul la bun sfârșit.

Astfel, în data de 19 iunie 1963, în momentul în care se afla pe scena unui spectacol la Hunedoara, aceasta a căzut pe scenă, iar în ciuda faptului că au existat guri rele care au spus că aceasta consumase băuturi alcoolice, adevărul era de fapt că boala recidivase deja prea mult.

În data de 22 iunie 1963, Maria Tănase s-a stins din viață, trupul său fiind așezat în Cimitirul Belu, după ce toată lumea care a apreciat-o a putut să își ia rămas bun de la ea, la Teatrul Constantin Tănase.

Maria Lătărețu

maria lataretu
Maria Lătărețu[Sursa foto: Facebook]

O altă interpretă de muzică populară care nu a fost, nu este și nici nu se va uita vreodată, nici până în zilele noastre, este chiar Maria Lătărețu. Regina cântecului popular oltenesc s-a născut pe data de 7 noiembrie 1911, în satul Bălcești, din Gorj.

Dat fiind faptul că s-a născut într-o familie cu alți 17 frați, aceasta a fost nevoită să muncească încă de la o vârstă foarte fragedă. Astfel, Maria Lătărețu și-a descoperit pasiunea pentru muzică încă de mic copil, atunci când mergea la hore, nunți și petreceri boierești, pentru a cânta.

Ajunsă la vârsta de 17 ani, Maria Lătărețu s-a căsătorit cu Mihai Lătărețu, având astfel un viitor strălucit, atât pe plan personal, cât și profesional. Interpreta de muzică populară obișnuită să cânte în nenumărate sate din Gorj, alături de soțul său, mulți ani la rând.

Abia în anul 1933 a ajuns în București, unde a cântat prin diverse localuri, însă odată cu venirea anului 1937, Maria Lătărețu s-a întors în Gorj, acolo unde a fost descoperită de o echipă de folcloriști, care a invitat-o înapoi în București, pentru a îi înregistra vocea. Zis și făcut! Tot în anul 1937, Maria Lătărețu a reușit să cânte pentru prima dată la Radio București.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Aceasta a continuat să cânte alături de taraful soțului său, până în anul 1949, iar apoi a ales să devină solistă a orchestrei Barbu Lăutarul, orchestră a Institutului de Folclor, având spectacole în Grecia, Polonia, Elveția, Turcia, Egipt și nu numai.

Cu toate acestea, în anul 1966, interpreta de muzică populară a ieșit la pensie, iar deși viața sa profesională a fost una de succes, în ceea ce privește viața sa personală, aceasta a avut 6 copii cu soțul său, însă pe 5 dintre aceștia, dar și pe soțul său, i-a îngropat chiar ea. Timpurile au devenit tot mai dificile de atunci, pentru Maria Lătărețu, ajungând ca în al II-lea Război Mondial să îi fie distrusă casa din București din cauza bombardamentelor, ceea ce a determinat-o să se retragă înapoi la Gorj.

Anii treceau, iar în perioada anilor 1941, aceasta a construit o casă la Târgu Jiu, moment în care a fost nevoită să își vândă peste 100 de costume populare din cele pe care le deținea. Cu toate acestea, din cauza faptului că locuința era prea mare, odată ce a fost terminată, a fost confiscată de autoritățile comuniste, reușind să o recupereze abia după 13 ani de zile, moment în care casa era deja ruinată.

Maria Lătărețu s-a stins din viață pe data de 27 septembrie 1972, atunci când se afla la Românești, județul Botoșani. Se pare că aceasta a reușit să își susțînă un ultim spectacol, în urma căruia i s-a făcut rău în culise, din cauza unei comoții cerebrale.

Mărioara Murărescu

Mărioara Murărescu[Sursa foto: WOWbiz.ro]

Mărioara Murărescu a fost celebra realizatoare TV, care s-a confruntat cu o boală incurabilă, care în cele din urmă, a răpus-o. Aceasta s-a născut pe data de 1 octombrie 1947, la Câmpul Lung Muscel.

Deși aceasta a ales să urmeze Conservatorul în București, nu a reușit să își urmeze pasiunea pe care o avea pentru o viitoare carieră de soprană, din cauza unei operații de amigdalită care a dus la schimbarea vocii sale. Astfel, în al patrulea an de studii, realizatoarea TV a fost îndreptată de către profesorii săi, către muzica populară.

Atunci când vine vorba despre viața sa personală, Mărioara Murărescu a ales întotdeauna să o țină departe de ochii lumii, știindu-se totuși că aceasta are un fiu, pe nume Petre Murărescu. Deși au existat nenumărate zvonuri cu privire la tatăl fiului său, printre care aflându-se și cele legate de Liviu Vasilică, se pare că adevărul este altul, tatăl fiului său fiind de fapt un doctor pe nume Cezar Baicu. Cei doi ar fi avut o scurtă relația, în perioada în care acesta era căsătorit, dar și cu o poziție influentă în politică, iar dat fiind faptul că Mărioara Murărescu nu a dorit să provoace rău, a decis să țină secret acest aspect.

Cu toate acestea, drumurile celor doi s-a intersectat în anul 1998, atunci când realizatoarea TV a suferit un accident și a ajuns chiar la spitalul unde Cezar Baicu lucra. În acel moment, tatăl copilului său a decis să o trimită la un alt spital, în București, moment care l-a determinat pe fiul său, Petre, să nu-și dorească să afle absolut nimic despre tatăl său.

Despre boala incurabilă de care a suferit Mărioara Murărescu, a aflat în anul 2008. Aceasta a avut cancer la sân, iar deși a fost supusă unei duble masectomii, a recidivat la tiroidă și în zona coloanei. În luna iunie a anului 2008, aceasta a fost operată la coloană, la Cluj. A fost internată la spitalul Elias, din București, pentru recuperare, recuperare care a trebuit să fie oprită însă, în luna noiembrie, din cauza faptului că un picior i s-a umflat atât de tare, încât nu se mai putea ridica din pat, având dureri prea mari.

Mărioara Murărescu s-a stins din viață pe data de 30 ianuarie 2014, la vârsta de doar 66 de ani. Cei care au îndrăgit-o au putut să își ia rămas bun de la ea, la Mănăstirea Cernica.



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Cine este Ionuț Fulea. „Am intrat în curtea în care stau acum. M-am supărat, am plecat și nu am mai vorbit trei ani de zile.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies