În noaptea de Revelion, numărătoarea inversă până la intrarea în 2017 ar trebui să fie: 5… 4… 3… 2… 1… 1… La mulţi ani! Cel puţin pentru cei care doresc să fie foarte riguroşi, în pas cu timpul universal definit de ceasurile atomice şi ritmul de rotaţie al Pământului.
Şi asta deoarece anul în care încă ne aflăm va avea o secundă în plus, regulă aplicată în lumea întreagă, pentru a ţine pasul cu schimbările survenite în viteza de rotaţie a planetei noastre, informează AFP.
Ţările care utilizează Timpul Universal Coordonat (UTC) vor adăuga o secundă intercalată, numită şi secundă bisectă, în timpul numărătorii inverse din noaptea dintre ani, ceea ce va face ca ultimul minut din 2016 să aibă 61 de secunde, arată sursa citată.
Saltul de o secundă se introduce în UTC la sfârşitul lunilor decembrie sau iunie, după analizarea cu cea mai mare precizie a neregularităţilor vitezei de rotaţie a Pamântului. Ceasurile atomice nu îşi modifică ritmul de funcţionare, fiind capabile să menţină timpul perfect pentru 300 de milioane de ani, fără să se abată cu o secundă.
Citeste continuarea aici.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro