Vorbirea în somn: Ce stimulează acest fenomen și cum puteți controla acest comportament nocturn

vorbesc in somn
Vorbirea în somn

Exista nenumărate persoane care vorbesc în somn. Însă știați care este motivul și cum se poate îndepărta?

Aflați din rândurile următoare, ce poate determina, mai exact, vorbirea în somn, dar și cum puteți scăpa de acest fenomen.

 

Ce te determină să vorbești în somn

1. Stres și anxietate

Stresul și anxietatea pot perturba ciclul de somn și pot contribui la vorbirea în timpul somnului. În timpul somnului, sentimentele de îngrijorare sau gânduri rapide se pot exprima prin expresii verbale.

2. Privarea de somn

Probabilitatea de a vorbi în timpul somnului poate fi crescută dacă oamenii nu dorm suficient sau nu au o calitate bună a somnului. Episoadele de vorbire în timpul somnului pot apărea atunci când capacitatea creierului nostru de a ne regla și controla comportamentele în timpul somnului este compromisă din cauza lipsei de somn reparator. Conform Healthline, dacă somnolența persistă, ați putea face erori de judecată din cauza lipsei de claritate mentală. 

Citește și: Rutina perfectă pentru diminețile de vară. 7 sfaturi esențiale

de ce vorbesc in somn
Vorbirea în somn[Sursa foto: freepik]

Citește și: 9 lucruri pe care să le faci zilnic vara. Sfaturi de îngrijire personală

3. Alcool și medicamente

Există posibilitatea ca vorbirea în somn să fie exacerbată sau intensificată ca urmare a consumului de alcool sau a anumitor medicamente, cum ar fi sedative sau tranchilizante.

Aceste substanțe pot crește probabilitatea de a vorbi în timpul somnului, modificând activitatea creierului în timpul somnului.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

4. Febră și boală

În timp ce sunteți bolnav sau aveți febra, puteți vorbi mai mult în timp ce dormiți. Tiparele noastre de somn pot fi perturbate atunci când corpul nostru luptă împotriva infecțiilor sau se confruntă cu temperaturi ridicate, ceea ce poate duce la vorbire în somn.

cum poti sa nu mai vorbesti in somn
Vorbirea în somn[Sursa foto: freepik]

5. Mediul de somn

Vorbirea în timpul somnului poate fi provocată de o perturbare a mediului în care se găsește somnul. Luminile puternice, zgomotele puternice, temperatura incomodă a camerei sau lenjeria de pat inconfortabilă pot fragmenta somnul și pot crește probabilitatea de a vorbi în timpul somnului.

6. Factori emoționali

Emoțiile puternice pot afecta vorbirea în timp ce dormiți.

În timpul somnului, frica, furia sau chiar fericirea intensă pot provoca o activitate crescută a creierului, ceea ce duce la vorbirea în somn ca o manifestare a acelor emoții. Conform National Library of Medicine, Somnolența excesivă în timpul zilei poate fi cauzată de somnul insuficient, dar este și o manifestare a tulburărilor medicale sau de somn.

ce inseamna vorbitul in somn
Vorbirea în somn[Sursa foto: freepik]

 

Cum să opriți vorbirea în somn

1. Mențineți un program de somn constant

Reglarea modului în care dormim și reducerea probabilității de a vorbi în timp ce dormim este esențială. Chiar și în weekend, încearcă să te trezești la aceeași oră în fiecare zi.

2. Gestionați stresul și anxietatea

Stresul și anxietatea pot împiedica somnul și pot duce la vorbirea în timpul somnului.

Încorporează moduri de a reduce stresul în viața ta de zi cu zi, cum ar fi meditația, exercițiile de respirație profundă sau activități relaxante înainte de culcare. A avea o mentalitate calmă și liniștită înainte de a dormi poate ajuta la reducerea probabilității de a vorbi în timp ce dormi.

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Vorbirea în somn[Sursa foto: freepik]

3. Creați un mediu favorabil somnului

Dormitorul tău ar trebui să fie un loc ideal pentru somn. Asigurați-vă că camera este întunecată, liniștită și la o temperatură confortabilă. Pentru a reduce perturbările externe care ar putea declanșa vorbirea în timp ce dormiți, luați în considerare utilizarea dopurilor de urechi, aparatelor cu zgomot alb sau draperii opace.

4. Limitați stimulentele

Evitați consumul de cafeină, nicotină și alcool înainte de culcare, deoarece acestea pot afecta calitatea somnului și pot provoca vorbirea în timpul somnului. Alternativ, puteți face ceai de plante sau lapte cald pentru a vă relaxa.

5. Igienă bună a somnului

Stabiliți o rutină înainte de somn  care vă ajută să vă relaxați și să vă spună corpului că este timpul să vă relaxați. Angajați-vă în activități care vă relaxează, cum ar fi citirea unei cărți, a merge la o baie caldă sau a face exerciții blânde de întindere.

6. Înregistrați și analizați episoadele de vorbire în somn

Utilizarea unui jurnal de somn sau a aplicațiilor pentru smartphone dedicate monitorizării somnului poate ajuta la identificarea tiparelor și declanșatorilor potențiali pentru vorbirea în somn. Este posibil să puteți identifica declanșatorii specifici și să luați măsuri pentru a le atenua urmărind-vă obiceiurile de somn și notând orice factori asociați.

vorbitul in somn
Vorbirea în somn[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Cum să prepari înghețată dietetică la tine acasă

9 lucruri pe care să le faci zilnic vara. Sfaturi de îngrijire personală

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Cine este și câți ani are Selen Uçer, actrița care joacă rolul Songül în serialul Tablou de familie! Iată cum arăta celebra actriță la început de carieră, în urmă cu două decenii

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies